Piroska
-2 °C
5 °C

Demszky vizsgálatot indít és perel a plakátügy miatt

2006.01.24. 15:22
Vizsgálatot rendelt el Demszky Gábor a BKV-nál a Peron Kft. kérésére eltávolított reklámokkal kapcsolatban. A BKV-nál Aba Botond is vizsgálódik.

Demszky Gábor vizsgálatot rendelt el a BKV-nál a vállalat területéről eltávolított plakátok ügyében, tájékoztatta az Indexet a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Demszky ugyanakkor "jó hírnév megsértése és rágalmazás miatt" pert indít a Budapest Riport kiadója ellen, aki a sajtóiroda szerint "valótlanul állította, hogy a BKV területeiről a főpolgármester utasítására szedték le az őt ábrázoló plakátokat". Demszky ezen kívül két lap ellen "valótlan tény híresztelése miatt is pert indít".

A BKV-nál Aba is vizsgálódik
A BKV Rt. vezérigazgatója, Aba Botond - szabadságáról visszatérve - vizsgálatot rendelt el a napokban a Budapest Riport Kft. plakátreklámjaival kapcsolatban történtek feltárására - közölte a cég az Indexszel. A társaságon belüli vizsgálatot a cég belső ellenőrzési főosztálya végzi, amely a részvénytársaság felügyelő bizottságának is közvetlenül beszámol. Amíg a vizsgálat lezárul, a BKV szükségesnek tartja leszögezni, hogy tiszteletben tartja a főpolgármester véleményét, ami szerint a szólás és véleményszabadság mindenkit megillet. Ugyanakkor a cég megjegyzi: "ebben az esetben a politikai véleménynyilvánítás szabadságáról volna szó, ám az érintett plakátok a Budapest Riport Kft. állítása szerint nem minősülnek politikai hirdetésnek". A BKV hozzáteszi: "egyetlen cég sem kötelezhető arra, hogy a saját felületén számára előnytelen, üzleti érdekét negatívan befolyásoló hirdetéseket helyezzenek el". A BKV hozzáteszi: Demszky Gábor "nem adott utasítást a BKV Rt. egyik alkalmazottjának sem, különösen nem a vezérigazgatónak, aki csak utólag értesült az eseményekről".

A sajtóiroda megismétli és hangsúlyozza, hogy "Demszky Gábor a plakátok eltávolítását a véleménynyilvánítás szabadságának megsértésének tartja". Ezzel egybecsengő nyilatkozatot adott hétfőn Demszky az Indexnek is.

Demszky Gábor főpolgármester kedden arra utasította Aba Botondot a BKV vezérigazgatóját, hogy rendeljen el belső vizsgálatot a Budapesti Közlekedési Rt.-nél, hogy kiderüljön, a vállalat utasította-e a Peron Reklám Kft.-t a Budapest Riport plakátjainak eltávolítására.

A Gondola.hu és a Magyar Nemzet ellen pedig valótlan tény híresztelése miatt indít pert a főpolgármester a témában megjelent cikkek miatt.

Az előzmények

Az elmúlt hetekben a metrót elárasztották a Demszkyt lejáratni próbáló Budapest Riport különszámának beharangozó hirdetései. Ezeken Jean-viccek voltak olvashatók, a háttérben a főpolgármester arcképével. A hét végén azonban a BKV-nál alighanem Kotulyák Tamás főosztályvezető intézkedhetett - legalábbis az ő nevét emlegeti a városházi ellenzék, a Fidesz is -, hogy a Peron Kft. szedje le a BKV üzleti érdekeit sértő hirdetéseket a metró területén. A Fidesz szerint egyébként a pártállami időket idézi a BKV eljárása az ügyben.

Időközben megjelent maga a Budapest Riport, amelynek eddigi főszerkesztője, Dombrádi Krisztián a kibontakozó politikai vihar miatt lemondott. A Budapest Riport stílusát előzőleg az SZDSZ városházi vezetése is bírálta, pontosabban jelezték, hogy ők nem akarnak ilyen eszközökkel élni. (Viszont bemutattak egy "Jean! Maga fideszes?" feliratú ábrát, amellyel a Demszkyt kritizáló viccekre utaltak.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft