Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tandemben hirdet lózungokat Demszky és Molnár

2006.09.05. 15:25
Elkészült az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjének, Demszky Gábornak a választási programja, amelyben a 16 éve a fővárost irányító főpolgármester nem túlzottan konkrét elképzelései szerepelnek. Szolidaritás és szabadság - ez a jelszava a két pártnak, és ezt hangoztatta a Demszky mellett egyre gyakrabban szereplő Molnár Gyula, fővárosi MSZP-elnök is, aki mindemellett még az olimpiarendezés esélyét is megpendítette.

Demszky rutinos jelölt: talán tudja, hogy úgyis csak kevesen olvasnak a választói közül politikai programokat, a konkrétumokat pedig évekkel később a sajtó mégis csak számon kérné rajta. Éppen ezért a mostani választási program igen rövid, alig pár oldalas, viszont legalább A4-es méretű lapokra, szép nagy betűkkel és sok képpel együtt nyomtatták ki.

Olimpia is lesz?

A bemutató-bemutatkozó sajtótájékoztatón Demszky nem árult el újdonságokat: megtudtuk, hogy mögötte épül a négyes metró. (Az esemény a Volánbusz Etele téri pályaudvarának teraszán zajlott.) Ugyanakkor a Magyar Nemzet kérdésére, hogy hogyan állnak a kormánnyal a metróépítés finanszírozásáról szóló tárgyalások, Demszky annyit mondott: "Állnak."

Molnár Gyula ezt azért kiegészítette: szerinte nem igaz az az ellenzéki vád, hogy a kohéziós alapból, az EU-támogatásokból elfogyna a Budapestnek járó pénz, ha abból finanszíroznák a metróépítést. (Vannak ugyanis erre vonatkozó kormányzati elképzelések, mert így nem kéne a magyar államnak támogatnia a beruházást.) A kohéziós alapban - Molnár szerint - nemcsak 460 milliárd forint áll majd a központi régió rendelkezésre, hanem 1900 milliárd.

A VEKE szerint nem 1900 milliárdot fordítanak majd közlekedésre
A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, a VEKE szóvivője, Vitézy Dávid arról tájékoztatta az Indexet, hogy a kohéziós alapban valóban 1900 milliárd forint van Budapest számára, de ebből közlekedési célokra néhány száz milliárd használható fel. Így ha a kormány a metró finanszírozását az EU-ra akarja áthárítani - ez nagyjából hasonló, pár száz milliárdos összeg -, akkor a budapesti tervezett közlekedési beruházások nagy része, vagyis az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítása, a 14-es és a 47-es viillamosok összekötése 2013-ig nem valósulhat meg, mert erre nem maradnak uniós források.

Molnár egyébként hangsúlyozta, hogy az SZDSZ és az MSZP közös programja a városfejlesztés és a környezetvédelem mellett a szolidaritáson és a szabadságon alapszik. A városfejlesztés nyomán szerinte akár megteremtődhetnek annak alapjai is, hogy egyszer majd Budapest olimpiát rendezhessen.

Fejlődik a város

Demszky szerint is nagyon fejlődik a város, például a kiskereskedelmi forgalom Budapesten 8 százalékkal nőtt, miközben Magyarországon hat százalékkal. Demszky hozzátette, Budapestre és a központi régióba, vagyis Pest megyével együtt a fővárosba érkezett az elmúlt években az összes tőkebefektetés negyven százaléka. Az elmúlt négy évben 3000 milliárd forintot invesztáltak Budapestre, Pest megyébe pedig 1100 milliárdot.

A főpolgármester szerint hat nemzetközi felmérés szerint is Budapest Európa egyik legjobban fejlődő régiója, és az ellenzéki vádakkal szemben azt állította: nem Tiranával és Kijevvel, hanem Béccsel és Prágával verseng a magyar főváros.

Nullára írás

A Fideszre is többször célzott a főpolgármester, amikor reagált arra, hogy az elmúlt években "Budapest nullára írta le magát". A Fidesz e kijelentésére Demszky azt válaszolta, az itt élő emberek még akkor sem írták le nullára magukat, amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök, még a Fidesz-kormány sem tudta nullára írni a fővárost.

Demszky nem kommentálta a Magyar Nemzet kérdését egy újabb Combino villamos újabb meghibásodásáról. A főpolgármester szerint a BKV és a Siemens vizsgálja az ügyet, és közösen nyilatkoznak majd.

Kevés konkrétum, régi ígéretek

A főpolgármester írott programjáról említettük, hogy kevés konkrétumot tartalmaz. A dokumentum a Podmaniczky-terv már jól ismert elemeit sorolja fel újra, és a felszíni tömegközlekedés javítását ígéri, továbbá a 4-es és 5-ös metróról szól (ez utóbbi a HÉV vonalainak összekötését jelenti). Kerékpárutakat is ígér a program, de nem konkrétan.

A tömegközlekedést érintő ígéretek 14-es s a 47-es villamosok összekötésére vonatkoznak, erről Demszky már többször beszélt, és így Káposztásmegyer, illetve Budafok között jönne létre egy tömegközlekedési átló.

Villamosvonalakat kötnek össze?

A legfontosabb ebben mégsem ez, hanem, hogy a Deák tér és a Nyugati, illetve a Lehel tér között felszíni villamoskapcsolat lesz. Szintén régóta várják a budaiak, hogy Demszkyék beváltsák a rakparti villamosok meghosszabbítását, vagyis a 19-es és a 41-es járatok elérjék a Margit hidat, és összekössék e vonalakat a 17-esével, amely Óbudára megy ki.

A legrégebbi ígéretek közé tartozik a Demszky-programban az 1-es villamos átvezetése Budára. Ez egy rejtélyes projekt, hiszen a Lágymányosi hídon már a megépítéskor kihagyták a helyet a villamosnak, ám azóta sem történt semmi, csak nagyon lassan közelítenek "vágányokkal" a híd felé a főváros illetékesei.

Egyes vélemények szerint egyébként azért nem viszik át a Dunán a villamost, mert akkor a négyes metrónak nem maradna elég utasa. Ezt a feltételezést egyébként a Fidesz XI. kerületi polgármester-jelöltje, Kupper András is megkockáztatta, amikor lakossági és vállalkozói fórumokon vett részt a napokban Újbudán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!