Alfréd
-3 °C
3 °C

Demszky: a 4-es metró csúszásáért Orbán a felelős

2006.02.10. 14:29
Demszky szerint Orbán miatt 60 milliárddal drágább lesz a négyes metró.

A főpolgármester szerint a 4-es metró megépítésének késedelmért Orbán Viktor a felelős. Demszky Gábor ezt a Baross téri építési helyszínen tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki, annak kapcsán, hogy a Fidesz elnöke egy csütörtöki tévéinterjúban a metróvonal megépítését ígérte.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy ha 1998-ban a szerződés szerint megkezdődhetett volna a metróberuházás, akkor ma már az új metróval érkezhettek volna a tájékoztató helyszínére, ráadásul emiatt jóval drágábban, 60 milliárd forinttal többért épül meg az új vonal. "Háztartásonként 100 ezer forint pluszba kerül ez a késedelem, ennyit vett ki családok zsebéből az Orbán-kormány azáltal, hogy ezt a késedelmet, és az emiatt keletkezett árdrágulást okozta" - fogalmazott.

Demszky szerint a Gyurcsány-kormány többet tett a városért

Emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány nemcsak a 4-es metró építését állította le, hanem ellehetetlenítette például Magyarország legfontosabb környezetvédelmi fejlesztéseinek, a füstgázmosónak, a központi szennyvíztisztítónak a megépítését. Felsorolta, hogy ezzel szemben ebben a kormányzati ciklusban megépült a rákospalotai füstgáztisztító, elindult a csepeli szennyvíztisztító beruházás, az elmúlt két évben egyre növekvő összegekkel támogatta a Gyurcsány-kormány a fővárosi tömegközlekedést, és megállapodott a Budapesti Közlekedési Szövetségnek a létrehozásáról is.

"A budapestiek nem felejtenek, és pontosan tudják azt, hogy a szavazataikon múlik az, hogy visszasegítik-e a kormányba Orbán Viktort, a budapestiek azt is tudják, hogy abban az esetben, hogy ha a liberálisokra szavaznak, akkor ezek a beruházások, amelyek Budapest jövőjét, európai világvárossá fejlesztését szolgálják, ezek a beruházások biztosan folytatódni fognak, megvalósulnak a következő években" - jelentette ki Demszky Gábor.

Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Orbán-Torgyán-kormány Budapest ellenében politizált, és igazi károkat okozott a kétmilliós fővárosnak. Véleménye szerint az, hogy négy éve a Fidesz tízzel kevesebb egyéni képviselői helyet szerzett a fővárosban mint nyolc éve "jól bizonyítja, hogy a főváros nem tolerálta, nem fogadta el ezt a fideszes politikát". Mint mondta, számításaik szerint Orbán Viktor jelenlegi "ígérethalmaza" több mint 2 ezer milliárdos többletkiadást jelentene, amit a jelenlegi adórendszerben csak adóemeléssel lehetne fedezni. "Ehhez szerintem a magyar állampolgárok, a budapestiek sem partnerek" - jegyezte meg.

Pokorni szerint a hiba nem a kormányokban, hanem Demszkyben van

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: Demszky Gábor már 16 éve főpolgármester, de a 4-es metró ügyében eddig hat miniszterelnökkel nem tudott "zöld ágra vergődni", szót érteni. Nem a kormányokban kell hibát keresnie, jobb lenne, ha magába nézne - tette hozzá.