Mátyás
-6 °C
1 °C

Demszky ellen lázad az SZDSZ budapesti választmánya

2006.08.14. 15:57
Továbbra sincs egyetértés Demszky Gábor és pártja között az SZDSZ fővárosi listájáról. A liberálisok budapesti vezetői ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy a Demszky körül kialakult "szűk tanácsadói réteg" döntsön a személyi kérdésekről.

Azzal ugyan az SZDSZ-ben is mindenki egyetért, hogy a párt fővárosi képviselőcsoportját fel kell frissíteni, a párton kívüli tanácsadók térnyerését azonban mind a kerületi elnökök, mind a fővárosi frakció rossz szemmel figyeli, tudta meg az Index.

Leszavazhatják Demszkyt

A jelenleg kialakult helyzet azt vetíti előre, hogy Demszky Gábor listajavaslatát az SZDSZ történetében először a fővárosi választmány augusztus 23-án leszavazza. Ha ez megtörténik, az alapszabály értelmében több körös egyeztetés indul meg az ügyvivői testület és a választmány között, melyet végül az Országos Tanács döntése zár le. Az elhúzódó vita nem használna sem az SZDSZ-nek sem a főpolgármesternek - vélik forrásaink.

A vitára jellemző, hogy lapunk információi szerint Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke levelet írt Demszky Gábornak. Ebben Lakos amiatt sajnálkozik, hogy kérése ellenére az elmúlt héten nem volt alkalma egyeztetni a főpolgármesterrel.

Lakos levelet írt

A budapesti SZDSZ-elnök így ír Demszkynek: "Megbízottaddal több ízben tárgyaltunk, amelyről tájékoztattam a választmány elnökségét. A budapesti választmány elnöksége a - frakcióvezetés véleményét is kikérve - kialakította az álláspontját egy olyan fővárosi listáról, amely megítélésünk szerint tükrözi az általad vázolt szempontokat, illetve a már részedről megjelölt személyekkel is egyetért. Hangsúlyozom, az a célunk, hogy augusztus 23-án a választmány értsen egyet az általad javasolt listával, elkerülve a főpolgármesteri és a kerületi kampányoknak egyaránt ártó, felesleges, belső vitákat."

Lakos ezután a személyi javaslatokra tér rá: a fővárosi lista első helyén Demszky lenne, a másodikon Bőhm András jelenlegi fővárosi frakcióvezető következne, majd maga Lakos, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes és Geberle Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A hetedik helyen következne a Bőhm által korábban élesen bírált Bojár Iván András építészetkritikus-művészettörténész, akit John Emesével együtt a főpolgármester favorizál. John a tizedik helyre szorulna a listán, előtte még Molnár István és Hardi Róbert kapna helyet.

Új és fiatal arcok

Az ismertebb nevek közül Székely Gábor a 12., Körmendy Ferenc a 14. helyen szerepel a választmányi listán. Székely korábban főpolgármester-helyettes volt, most a BKV felügyelőbizottságának elnöke, illetve a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója. Körmendy pedig a kulturális bizottság vezetője a Városházán.

Lakos szerint a lista első harmadában kilenc "új arc" van, közülük öt fiatal, ami tetszhet a főpolgármesternek is. A többiek viszont "kipróbált harcosok" - teszi hozzá Lakos, aki hangsúlyozza: "Természetesen további egyeztetésre készséggel állunk rendelkezésedre, ha azt szükségesnek látod."

A budapesti SZDSZ-elnök hangsúlyozza azt is, hogy személyes kérése: "történjen egyeztetés a főpolgármesteri kampány és a kerületi kampányok között, gondolva elsősorban azokra a kerületekre, ahol polgármester-jelöltjeink vannak. Érzek ezen a területen időzavart".