Alfréd
-2 °C
2 °C

A Boráros téren tojnak a főváros rendeletére

2006.08.01. 13:25
A Fővárosi Közgyűlés nemrégiben rendeletben tiltotta meg a kiskutyák-macskák közterületi árusítását. A rendelet augusztus elsején, tehát ma, kedden lépett életbe. Az Index kutyakommandója néhány megszokott helyen hiába kereste az illegális árusítókat, de a Boráros téren találtunk egy karitatív verziót.

A közepes kánikula ellenére az Index munkatársa nekivágott kedd délelőtt Budapestnek, ahol már a Combinók sem járnak, és megpróbálta végigjárni a legnépszerűbb kutya-macska-árusítóhelyeket Pesten. A főváros ugyanis rendeletben tiltotta meg a köztéri állatkereskedelmet, azaz a kutyák, macskák dobozokból, ketrecekből való árusítását. A szigor célja az, hogy az állatkínzás ellen lépjenek fel. Állategészségügyi szempontból is veszélyes a közterületi árusítás, a kutyák-macskák eredete is kérdéses, és az oltásokat is hiányolja a hatóság.

Először csalódottan tapasztaltuk, hogy az Árpád hídnál és a Bosnyák téren senki sem szegte meg az éppen kedden életbe léptetett új fővárosi rendeletet, amely megtiltotta az állatkereskedelmet közterületen, sőt büntetést is kilátásba helyezett a szabályszegőknek.


Béke honol a Boráros téren

A reményhez

Éppen a 3-as villamos megállójában búslakodtam, bízva abban, hogy a kutyaeladók törzshelyén, az Örs vezér terén majd csak találok valakit, amikor megláttam két közterület-felügyelőt.

Először úgy tűnt, ők sem fognak segíteni: szerintük a Bosnyákon nem szoktak kiskutyákat árulni, de ha vannak is ilyen állatok a közterületeken, azokat inkább csak ajándékba adják, hiszen többnyire kóbor állatokról van szó.

"A múltkor is egy kutya ugrott le a villamosról, azt sikerült továbbadniuk" - magyarázott az egyik felügyelő. A terület őrei egyébként nem tudtak arról, hogy augusztus elsejével új fővárosi rendelet lépett életbe, de ez nem zavarta őket, és még tanácsot is adtak: szerintük az Örsön tényleg szoktak kutyát-macskát árulni, illetve a Boráros téren lehet még ilyen eladó.

Bécsben rendet tudnak csinálni, Pesten nem

Az Örs vezér terén az aluljáróban azonban nem volt senki. Lehet, hogy betartják a fővárosi rendeletet?

A következő állomás a Blaha volt. Itt rendőröket kérdeztem, de ők sem tudtak semmilyen fővárosi rendeletről, szerintük kutya-macska ügyben egyébként is a közterületesek az illetékesek. (Ekkor eszembe jutott Helmut Zilk, korábbi bécsi polgármester, aki Budapesten járva mindig csodálkozott, hogy mennyi kosz és szemét, közterületi árus és kéregető van. Egy városházi fogadáson elmondta: náluk ez úgy megy, hogy ha a város kiad egy rendeletet, akkor a rendőrség meg az összes hatóság egyetlen nap alatt intézkedik, és a szabályszegők ezután rögtön tudják, esélyük sincs.)

Ipari csuklós, Combino helyett

A Blahán sem találtam kutyákat, viszont felszálltam a leállított Combinók helyett egy ipari csuklósra (ICS), és leszálltam a Boráros téren. Itt megláttam a ketrecekben a kismacskákat és egy dobozában fekvő nyeszlett kutyakölyköt.

Kempingszékében üldögélve unottan válaszolgatott egy férfi, akit nem nagyon érdekelnek a fővárosi rendeletek. Szerinte ő nem árulja a macskákat, illetve a kutyakölyköt, hanem csak segít gazdát keresni.

Aztán csatlakozott hozzá egy nő is aki elmondta, az oltásokat kifizettetik az új tulajdonossal, (egy oltás legalább 3500 forint), de egyébként nem kérnek pénzt az állatok tartásáért, azok úgyis olyan sokat esznek, hogy azt nem érdemes elkérni az új gazdáktól.

Nem volt jó az Illatos úton

A fekete, tacskószerű kutyakölyköt állítólag az Illatos úti telepről hozta valaki, aki két nappal korábban adta be oda kedvencét, de annyira sajnálta, hogy mi lesz vele, hogy inkább kihozta a Boráros tériekhez. Szerintük Budapesten a Nyugatinál van egy férfi, aki tényleg lehetetlen körülmények között tartja az állatokat, madárkalitkákban őrzi a kutyákat, nem foglalkozik velük, ráadásul pénzért adja őket. (Ezt a férfit azonban utóbb nem találtam a Nyugatinál, sem a megadott helyen, sem másutt.