Négy demonstráció lesz a fővárosban szombaton

2008.07.02. 20:30
Szombaton négy – a rendőrség megfogalmazása szerint ellentétes célú – demonstráció lesz a fővárosban, csaknem azonos helyszíneken; a rendőrség következetesen és szigorúan, a fokozatosság elvét betartva lép fel az esetleges rendbontókkal szemben – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Mint írták, a Szivárvány Misszió Alapítvány az Erzsébet térről vonul szombaton délután az Andrássy úton keresztül az 56-osok terére, majd három órával később ugyanezen az útvonalon vonulnak végig a Rendszerváltó Fórum rendezvényének résztvevői. A melegfelvonulással egy időben az Andrássy út szervizútjára – a Regnum Marianum emlékműtől a Hősök terén át az Erzsébet térre – jelentett be vonulásos demonstrációt egy magánszemély. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 pedig a Liszt Ferenc téren demonstrál szombaton délután.

A demonstrációkat a rendőrség tudomásul vette, és minden esetben lefolytatta az egyeztetést a bejelentőkkel, akik elfogadták a rendőrség biztonságra vonatkozó javaslatait. A rendőrség felkészült a demonstrációk biztosítására, és mindent elkövet annak érdekében, hogy azok nagyobb atrocitástól mentesen, békésen teljenek, a biztonsági kockázatot pedig a minimálisra csökkentsék. Megjegyezték ugyanakkor: a közrend, közbiztonság védelme érdekében következetesen és szigorúan fellépnek a rendezvényeken törvénysértőkkel szemben.

A BRFK közleménye szerint Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban szombaton reggel 6 órától vasárnap reggel 6 óráig. Ennek keretében a rendőrök ellenőrzik többek között azokat a helyszíneket, ahol a rendezvényeken részt vevők megjelenthetnek, valamint a demonstrációk közvetlen környezetét. Az ellenőrzés során a rendőrök feladata, hogy kiszűrjék a közbiztonságra veszélyes eszközöket, valamint azokat, akiknek nem az alkotmányban biztosított jogok békés gyakorlása, hanem a rendbontás, zavarkeltés a céljuk.

A rendőrség felhívja a fővárosiak figyelmét arra, hogy szombaton jelentős forgalomkorlátozások lesznek Budapesten.  • Hírek
  • Hírek