Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Hatásköri vita Demszky és helyettesei között

2007.03.20. 18:42
Gy. Németh Erzsébet (MSZP) főpolgármester-helyettessé választását megakadályozta Demszky Gábor. Ezután csak egy helyettessel, Hagyó Miklóssal (ugyancsak MSZP) dolgozott egy darabig, most viszont a szintén szocialista Horváth Csabával vitatkozik.
A fővárosi MSZP-SZDSZ-koalícióban feszültséget okozott Demszky Gábor azon döntése, hogy a koalíciós szerződésben rögzített összes hatáskört nem adta át Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek - tudta meg az MTI kedden fővárosi politikusoktól.

Vita Horváth és Demszky között

Tájékoztatásuk szerint Horváth Csaba helyett az SZDSZ várospolitikusai felügyelnék a közművelődési intézményeket. A szocialista politikus emiatt a múlt héten nem is írta alá a főpolgármester által részére átadott hatásköri jegyzéket.

Hasonlóképpen némi vita van Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettes hatásköreiről is. A szocialista politikus ugyanis osztott hatásköröket kapott Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettessel.

A koalíciós egyeztető tanács nélkül nem dönthet Demszky?

Danielisz Béla, a külföldön szabadságát töltő Steiner Pál fővárosi MSZP-frakcióvezető általános helyettese nem kívánt részleteket közölni, azt azonban leszögezte, hogy a szocialisták ragaszkodnak a koalíciós szerződésben rögzített főpolgármester-helyettesi hatáskörökhöz. Ezeket ugyanis Demszky Gábor a koalíciós egyeztető tanács döntése nélkül nem veheti el szocialista helyetteseitől.

Az ügyvezető frakcióvezető megjegyezte, hogy Hagyó Miklós esetében azt a hatásköri megosztást el tudják fogadni, ami még Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes helyettessége idején alakult ki közte és Vajda Pál akkori szocialista főpolgármester-helyettes között. Ennél nagyobb mértékben azonban nem - tette hozzá.

A tanácsnokokról is vitatkoznak

Ugyancsak némi feszültséget okoz a koalícióban a tanácsnokok feladat- és hatáskörének, valamint infrastrukturális ellátottságának a rendezetlensége is. Szocialista politikusok nehezményezik, hogy miközben a három szabaddemokrata tanácsnoknak működési feltétele, infrastruktúrája rendezett, az öt szocialista még megfelelő elhelyezést sem kapott a hivatalban.