Demszky ötödször is ringbe száll a főpolgármesterségért

2006.05.03. 10:22
Az őszi önkormányzati választásokon várhatóan ismét Demszky Gábor indulhat főpolgármester-jelöltként. Ezt a szocialisták csak úgy támogatnák, ha valamelyest korlátoznák a városvezető hatalmát. A pénzügyi, fejlesztési kérdésekben Budapesten közösen döntene az MSZP és az SZDSZ.

Demszky Gábor várhatóan ötödször is ringbe száll a főpolgármesteri posztért. Az SZDSZ-ben korábban is az az álláspont volt meghatározó, hogy ha a politikus vállalja a megmérettetést, támogatják.

A Magyar Hírlap értesülése szerint Demszky május második felében jelenti be indulását az öszi önkormányzati választásokon. Az MSZP és az SZDSZ között folyó koalíciós tárgyalásokon a főpolgármesteri poszt nem kerül szóba, Demszky Gábor azonban részt vesz a kormányprogramról szóló egyeztetéseken.

Szocialista aspiránsok

Az MSZP-ből ketten is készek lettek volna vállalni a megmérettetést a városvezetői posztra. A Magyar Hírlap szerint Horváth Csaba, a II. polgármesterének elképzelését a Duna alatti alagútról és a befedett Városligetről a szocialisták is túlzónak tartják. A másik aspiráns Molnár Gyula, Újbuda polgármestere, aki az MSZP budapesti elnöke is egyben. A politikus korábban többször is bírálta Demszkyt, de már februárban bejelentette: nem akar főpolgármester-jelölt lenni.

Molnár Gyula a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta: az MSZP nem zárja ki a közös jelöltet és Demszky személye ellen sincs kifogása, ám új típusú koalíciós együttműködésre lesz szükség a Városházán. "Azokat a döntési mechanizmusokat, amelyek eddig kizárólag a főpolgármester kezében voltak, most át kell terelni a koalíció kezébe. A fejlesztésekről, a pénzügyekről és a várospolitikai kérdésekről közös döntések kellenek" – mondta Molnár.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó SZDSZ-es források szerint viszont ősszel Molnár esélyeit nagyban csökkentené egy szabaddemokrata polgármesterjelölt a XI. kerületben. Erre korábban Bőhm András az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője utalt, amikor azt mondta: elképzelhető, hogy önálló polgármesterjelöltet indítanak.

Az SZDSZ Demszky mellett

Ez akár azt is előidézhetné, hogy a Fidesz nyeri meg a választást Újbudán. Molnár Gyula ezzel kapcsolatban annyit mondott: nem a személye a fontos, hanem az, hogy az MSZP és az SZDSZ között a fővárosra és a huszonhárom kerületre érvényes koalíciós megállapodás szülessen.

Demszky várhatóan jó eséllyel indul neki ismét a főpolgármesteri posztnak. Felmérések szerint még akkor is nyerni tudna, ha az SZDSZ és az MSZP közös jelöltet állítana ellene.

Az SZDSZ-ben nincs igazi utódja Demszkynek. Korábban felmerült, hogy Kóka János indulna helyette, ám neki a párton belül nincs megfelelő támogatottsága.  • Hírek
  • Hírek