Gerzson
-3 °C
2 °C

Demszky a takarítónőkön spórolna

2006.02.13. 13:06
A Főpolgármesteri Hivatal 100 milliós megtakarítást tervez. Emiatt várhatóan 86 embert el kell bocsátani. A Fidesz bírálja a terveket.

Országosan 400 ezren vannak munka nélkül, Gyurcsány Ferenc kormánya idején 60 ezren vesztették el állásukat, és most még a Fővárosi Önkormányzat is gyarapítja a munkakeresők táborát - mondta el Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A Főpolgármesteri Hivatal ugyanis 100 millió forinttal csökkenteni szeretné az épület takarításával és őrzésével kapcsolatos kiadásokat. Ezután tájékoztatták a szakszervezeteket, hogy 86 fős leépítésre kerülhet sor. Munka nélkül maradhat ennek következtében 38 biztonsági őr és 48 takarítónő - erről már Kovács Miklós, a Fővárosi Gazdasági és Ellátó Szolgálatnál (FGESZ) működő szakszervezet vezetője tájékoztatta az újságírókat.

Kovács szerint az FGESZ igazgatója nem a Munka Törvénykönyvének megfelelően járt el, amikor konzultációra hívta a szakszervezeteket az ügyben, minthogy már az előzetes tervekről is értesítenie kellett volna az érdekképviseleteket. A konzultáción gyakorlatilag kész tények elé állították az embereket - mondta Kovács.

Tiba Zsolt fővárosi főjegyző ugyanakkor kijelentette: a törvényeknek megfelelően tájékoztatták az érdekképviseleteket, és nem zárkóznak el az egyéb javaslatoktól. Tibának nem az elbocsátások fontosak, hanem az, hogy csökkenjenek a költségek. A főváros 100 millióval akarja a költségvetése szerint mérsékelni ezeket a kiadásokat azzal, hogy közbeszerzési pályázatot írnának ki a takarításra és őrzésére.

Tiba hozzátette: örülne, ha sikerülne más módszerekkel csökkenteni a kiadásokat, várják ezért a szakszervezeti javaslatokat is.

Nem a takarítónőkkel kéne kezdeni

Kupper András, fideszes frakcióvezető ugyanakkor megjegyezte: szerinte a városvezetésnek nem a takarítónőkkel kellene kezdenie a leépítéseket a túlzottan nagy apparátussal dolgozó városházán, hanem például a sajtóirodán.

A Városházán már korábban, tavaly létrehozták azt a takarítással, őrzés-védelemmel foglalkozó céget, az FGESZ-t, amelynek feladatait most pályáztatással végeztetnék el. Így a Főpolgármesteri Hivatal fenntartásán dolgozók jelentős része bizonytalanságba került az elmúlt években: az FGESZ-hez kerültek át, a hivatal közvetlen munkavállalói közül, majd most lehet, hogy egy magáncég veszi át a megmaradó dolgozókat.

Kupper András ennek kapcsán közölte, azért szólalnak meg ők ebben az ügyben, mert "a városháza, a hatalom hallgat" arról, hogy "Demszky Gábor tömeges kirúgásokra szánta el magát" azzal, hogy az FGESZ dolgozóinak 43 százalékától megválnának. Kupper András úgy fogalmazott: nincs senki, aki megvédené ezeket az embereket, akiknek szakszervezetével még csak nem is hajlandóak tárgyalni a város vezetői. Kupper úgy tudja, hogy e feladatokat egy olyan cégnek akarják átadni, amely már ma is dolgozik a városházának.