Valér
4 °C
8 °C

Derce megvédené a káposztásmegyeri jégcsarnokot

2007.06.28. 16:21
Derce Tamás, IV. kerületi polgármester változtatási tilalmat kíván elrendelni a káposztásmegyeri jégcsarnokra, annak érdekében, hogy ne legyen az épületben filmstúdió, hanem továbbra is sportcélokra hasznosítsák azt. Az ügy előzménye, hogy a csarnok üzemeltetője csődbe ment, így a hitelező bankokhoz került az ingatlan tulajdonjoga.

Teljes megszűnés fenyegeti a káposztásmegyeri jégcsarnokot, ezért feljelentést fontolgatatok az ügyben., közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Derce Tamás, a IV. kerfület polgármestere. Az újpesti polgármester elmondta, hogy a 2003-ban átadott volt Astra Zeneca Jégcsarnokot, a mai Budapesti Koriközpontot 1 milliárd forint önerőből és 1,7 milliárd forintnyi bankhitelből, magánberuházásban építtette Dmitrij Maszlov egykori moszkvai jégkorongozó.

Áron alul adta el a telket az önkormányzat

Az önkormányzat a 20 ezer négyzetméteres telket, amelyen a jégcsarnok áll, áron alul - a terület értékének 40 százalékáért - adta el az építtetőnek. Kikötötték azonban, hogy a területet húsz évig kizárólag sportcélra lehet hasznosítani. A szerződésbe azt is belefoglalták, hogy ha az üzemeltető más célra használja a területet, akkor 130 millió forint kötbért köteles fizetni az önkormányzatnak - ismertette Derce Tamás.

A jégcsarnok üzemeltetője azonban csődbe jutott, így 2004 novemberében a hitelezők - az OTP és a Raiffeisen Bank - árverésen 1,8 milliárd forintért értékesítették a létesítményt. Az új tulajdonos a kötbér kötelezettsége nélkül vette át a csarnokot.

Az OTP visszavásárolta a csarnokot

"Nagyon érdekes a dologban, hogy néhány hónap múlva az OTP egyik cége árverésen visszavásárolta a létesítményt, természetesen a kötbérfizetési kötelezettség nélkül" - mondta a polgármester. Az OTP idén tavasszal arról értesítette a jégcsarnok bérlőit, hogy a bruttó 3 milliárd forint értékű ingatlant nettó 850 millió forintért el akarja adni. A polgármester értesülései szerint eddig egyetlen befektetői csoport jelentkezett, amely filmstúdiót alakítana ki az épületben.

Derce Tamás bejelentette, hogy az önkormányzat nem járul hozzá a funkcióváltáshoz, hanem változtatási tilalmat rendel majd el az ingatlanra, és bírósághoz fordul, ha a jégcsarnok megszűnik."Ez nem lokális ügy. Több szomszédos kerületből és az agglomerációból is járnak ide gyermekek sportolni" - mondta a polgármester.

A Budapesti Koriközpont megszűnésével - amely kétezer nézőt képes befogadni, tíz öltözője, kilenc üzlethelyisége, két étterme, valamint egy büféje van - Budapest hat jégpályája közül kettő tűnne el.