Eleonóra
-1 °C
2 °C

Demszky bukására játszanak

2005.03.25. 17:23
Forgatókönyvek keszülnek arra, hogy a kormányoldal - vagy legalábbis az MSZP - miként szerezze meg a 2006-os választások kimenetele szempontjából kulcsfontosságú Budapestet. Annyi látható, hogy az MSZP Demszky nélkül képzeli el a főváros jövőjét, kérdéses azonban, hogy kit és hogyan hozzanak helyette helyzetbe.
Azzal a Fidesz és az MSZP vezetői is tisztában vannak, hogy 2002-höz hasonlóan 2006-ban is Budapesten dől el a parlamenti képviselőválasztás kimenetele. "Demszkyvel ez nem fog menni" - fogalmazott egyik koalíciós informátorunk, aki szerint a kormányoldalnak ehhez új fővárosi politikára és új emberre lenne szüksége. Ezért a kormányfő és környezete új Budapest-politika kialakításába, tervezésébe kezdett, és ennek tudható be a főpolgármesteri poszt esetleges jelöltjeinek - korainak tűnő - "lebegtetése" is.

Kókát emlegetik

Mint ismeretes, a héten felmerült, hogy Kóka János, jelenlegi gazdasági miniszter lehetne 2006-ban a koalíciós főpolgármester-jelölt. Ezt a felvetést azonban az SZDSZ határozottan elutasította, és egyértelművé tette, hogy erről nincsenek tárgyalások, ez az ötlet bennük fel sem merült. Úgy tudjuk, hogy a miniszterelnök környezetében viszont valóban felmerült Kóka esetleges jelölése, de ehhez - az elképzelések szerint - a gazdasági minisztert már jóval a 2006 őszén esedékes önkormányzati választások előtt "pozícionálni" kellene.

Ennek a forgatókönyvnek a megvalósítását - az SZDSZ természetes ellenkezésén túl - nehezítheti, hogy a fővárosi MSZP-ben "nagyon erős belső igény" van arra, hogy "az ő emberük" fusson be, és nyilvánvaló, hogy Kóka nem tartozik ebbe a körbe.

Molnár kirohanása

A Demszky-ellenességnek konkrét jele is mutatkozott: Molnár Gyula, fővárosi MSZP-elnök és Budapestért felelős kormánymegbízott csütörtökön éles kirohanást intézett a jelenlegi főpolgármester ellen. A szocialista politikus azt mondta, pártja közös jelöltként nem tudná támogatni Demszky Gábort a 2006-os főpolgármesteri választáson. A hirtelen kijelentéstől Molnár párttársai és az SZDSZ elnöke is elhatárolódtak. A szabad demokraták hivatalosan is megvédték Demszkyt.


Demszky Gábor

Vajda Pál főpolgármester-helyettes az Indexnek elmondta, korrigálta volna Molnár Gyula kijelentéseit, ha csütörtökön ott lett volna azon fővárosi klubösszejövetelen, amelyen a szocialisták fővárosi elnöke és a Gyurcsány Ferenc által megbízott budapesti kormánymegbízott Demszky Gábor politikai jövőjéről beszélt. Molnár - aki nemrég arról beszélt, hogy 2006-ban a szabad demokratáknak és az MSZP-nek közös főpolgármestert kellene jelölniük - kijelentette, hogy a szocialisták nem tudják elképzelni, "hogy közös jelöltként 2006-ban támogatni tudnánk őt". Igaz, az MSZP még egyszer sem támogatta Demszkyt, és eddig mindig önálló jelöltet indítottak, 2002-ben például azt a Gy. Németh Erzsébetet, aki jelenleg a fővárosi MSZP frakcióvezetője.

Reakciók

Demszky Gábor elhárította, hogy reagáljon Molnár korai kampánynyitójára. Az Index által megkérdezett SZDSZ-es politikusok is "helyén kezelték" Molnár megjegyzéseit. Kuncze Gábor gúnyos közleményben vette tudomásul, hogy az MSZP nem kívánja Demszky Gábort közös főpolgármester-jelöltként indítani 2006-ban: "az SZDSZ a maga részéről pedig Molnár Gyulát nem kívánja közös főpolgármester-jelöltként indítani."

Molnár párttársai viszont azon akadtak fent, hogy a fővárosi szocialista vezér azt mondta, hogy "az MSZP-nek Demszky Gáborral és az SZDSZ-szel már nincs lehetősége arra, hogy az elkövetkező egy-másfél évben együtt mutassanak fel eredményeket". Vajda Pál főpolgármester-helyettes "értetlenül áll" ez előtt a kijelentés előtt, szerinte éppen ellenkező a helyzet: a kerületekkel egyre jobb az együttműködés, és az elmúlt időszakban bejelentett "projekteket végig fogjuk csinálni". Vajda csütörtökön találkozott Demszkyvel és Molnárral is, és nem tapasztalt koalíciós feszültséget.

A Fidesz nem siet

A Fidesz egyelőre nem nevezte meg főpolgármester-jelöltjét. Annyi biztos, hogy a 2002-es kudarc után egészen biztosan nem Schmitt Pál lesz a jelölt. Úgy tudjuk, hogy az ellenzéki párt a korábbi tervekkel ellentétben 2006 tavaszáig nem nevezi meg jelöltjét, mert - mint mondják - nem személyekről kell vitatkozni, hanem a város valós problémáival kell foglalkozni.