Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Demszky nyomására mégis lesznek utcai futóversenyek

2007.11.28. 13:29
Bár első körben egyetlen budapesti utcai futóversenyt sem engedélyezett a fővárosi önkormányzat szakbizottsága egy héttel ezelőtt, most a városképvédelmi bizottság Demszky Gábor közbelépésére mégis engedélyezte az utcai futóversenyeket. A Fidesz üzleti érdekeket sejt a háttérben.

Az egy héttel korábbi álláspontján módosítva, közterület-használati engedélyt adott szerdán a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága a jövő évi kiemelt budapesti utcai futóversenyek lebonyolítására. Demszky Gábor főpolgármester a testülethez írt levelében, amelyet a helyszínen osztottak ki, megállapította, hogy a bizottság elutasító döntése sérti a fővárosi önkormányzat érdekeit. Szerinte a 10 kiemelt fővárosi futóversenynek "nem elhanyagolható gazdasági hatása van", illetve hozzájárulnak a főváros hírnevének "öregbítéséhez" is. Rámutatott, hogy nem hagyható figyelmen kívül ezeknek a tömegsport rendezvényeknek az egészséges életmóddal kapcsolatos tudatformáló szerepe sem.

A főpolgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy a közterület-használati engedélyezésnél csak a közúti közlekedési szempontok érvényesüljenek. Budapestnek világvárosként képesnek kell lenni arra, hogy egyszerre több érdeket és igényt is kiszolgáljon. A fővárosnak pedig az a feladata, hogy a különböző igények, elvárások érvényesülését elősegítse. Ehhez kompromisszumokra van szükség, ami együtt járhat időszakos, átmeneti kényelmetlenséggel egyes csoportokra nézve, hangsúlyozta levelében a főpolgármester.

Ughy Attila (Fidesz) elnök javaslatára a bizottság előbb egyhangúan megszavazta, hogy a kérdésről a testület következő ülésén döntsenek. Addig felkérték a főpolgármestert, egyeztessen a futóversenyek szervezőivel, a BKV és a hivatal közlekedési szakembereivel annak érdekében, hogy a városlakókat, a közösségi közlekedést a lehető legkevésbé zavarják az esetenként többórás utcai forgalomkorlátozással járó rendezvények.

Halmágyi Judit (SZDSZ) alelnök felvetésére ezután visszavonták ezt a határozatot, s többségi szavazattal úgy döntöttek, hogy most engedélyezik a futóversenyek közterület-használatát. Egyidejűleg támogatták azt a szocialista felvetést, hogy a főpolgármester koordináljon ez ügyben. Horváth Sándor hivatali alosztályvezető a döntés előtt "kizártnak" tartotta azt, hogy az elnök által javasolt időpontra, két hét múlva, hivatali előterjesztés készülhessen ez ügyben, mivel két főpolgármester-helyettest is érint a téma.

Horváth Gyula (MSZP) alelnök, akinek a javaslatára az előző ülésen elutasították az engedélyezést, közölte "megadja magát", nem fog az engedélyezés ellen szavazni. Továbbra is fenntartotta azonban azt az álláspontját, hogy igen megfontolandó dolog az összességében mintegy félszáz különböző kategóriájú utcai sportrendezvény engedélyezése a számos nagyberuházás, a 4-es metró építése, az útfelújítások, a Szabadság híd felújítása idején. Az A-kategóriás futóversenyeknél ugyanis két híd és két főút lezárása is engedélyezett. Emlékeztetett rá, hogy a Lánchidat egész nyáron lezárják különböző fesztiválokra. Az alelnök javasolta, hogy a jövőben csak a főpolgármester véleményezése után kerüljön futóverseny-kérelem a bizottság elé.

Ráday Mihály szerint egyeztetni kellene az azonos jellegű maratoni, félmaratoni futóversenyek összevonásáról, egyidejű rendezéséről, még akkor is, ha ez sérti a szponzorok érdekeit. Ughy Attila úgy vélte, hogy nem csupán az egészséges életmódra való buzdítás érdekében emelt szót a főpolgármester e rendezvényekért. Szerinte "arról van szó, hogy ezek mögött a rendezvények mögött komoly erők húzódnak meg, ... üzleti érdekek vannak a háttérben". Hasznosnak nevezte az engedélyezés körüli vitát, mert mint mondta, ezzel is jelezték, hogy nem "mameluk" módon, automatikusan döntenek, hanem figyelembe veszik az egyszerű városlakók érdekeit is, akik az adott időpontban csak közlekedni szeretnének.