Viola
-5 °C
-2 °C

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Demszky

2008.03.02. 12:09
Március 10-ére hívta össze Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen egyetlen téma, a költségvetés tárgyalása szerepel. A szocialisták által korábban ennek elfogadási feltételeként megjelölt holding jellegű egészségügyi átszervezés továbbra sincs napirenden.

A Fővárosi Közgyűlésben február végén az SZDSZ az ellenzékkel együtt napirendre vette, a szocialisták ellenében a költségvetés tárgyalását. A szocialisták emiatt, az összes többi téma tárgyalása, illetve az ebédszünet után már vissza sem tértek az ülésre. A szabad demokraták pedig a költségvetési napirend délutáni tárgyalása előtt frakciószünetet kértek, ami alatt eltávoztak.

A szocialisták több mint egy héttel a közgyűlés előtt már kinyilvánították, hogy csak akkor tárgyalnak a büdzséről február utolsó csütörtökén, ha az egészségügyi átszervezés is napirenden lesz. Szerintük az egészségügyi holdingról zajló nyolchónapos egyeztetés után meghozható a döntés ez ügyben.

A tét több milliárd forint

Ezzel évente több milliárd forintot takaríthatnának meg, a kórházi zrt. által végzett központosított beszerzések révén. A kórházak kft.-ként továbbra is önállóan végeznék gyógyító munkájukat Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes korábbi érvelése szerint.

Szolnoki Andrea, az egészségügyi bizottság elnöke a múlt csütörtökön a közgyűlés szünetében tartott SZDSZ-es tájékoztatón a tanácsrendszert visszaidéző centralizáció ellen érvelt. Emlékeztetett arra is, hogy a Főpolgármesteri Kabinet már kétszer visszadobta Horváth Csaba javaslatát. Felhívta a figyelmet arra a veszélyhelyzetre, hogy a gyógyszereket a zrt. beszerzésével kapnák a kórházak. Így ha például egy kórháznak váratlanul szüksége lenne egy életmentő gyógyszerre, azt szerinte nem tudnák gyorsan megszerezni.

Nyilatkozatháború

A főpolgármester szerdán, az SZDSZ-frakció prominensei pedig csütörtöki tájékoztatójukon hosszasan érveltek amellett, hogy az önkormányzat költségvetése elfogadásának megvannak a feltételei. A több mint 512 milliárd forintos büdzséről ugyanis a kormánypártok már lezárták az egyeztetést. Ennek végén 300 millió forint körüli összeg sorsa volt még bizonytalan Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint. A szabad demokrata politikus úgy vélte, hogy a büdzsé tartalékai biztosítják annak a lehetőségét is, hogy az MSZP által szorgalmazott egészségügyi átalakítás előkészületei megkezdődjenek.

A büdzsé tervezetéről a csütörtöki közgyűlés előtt nem tárgyalt a szakbizottságok többsége, így az e téren legfontosabb pénzügyi bizottság sem. A közgyűlés szünetében a pénzügyi bizottság a költségvetéshez benyújtott mintegy 40 ellenzéki indítvány mindegyikét elutasította. A büdzséről magáról egyébként ekkor sem tárgyalt a testület.

A költségvetés tervezetéről ugyancsak szerdán nem kívántak tárgyalni a Fővárosi Önkormányzat Érdekegyeztető Tanácsának tagjai, mivel a szakszervezetek szerint nem kapták meg időben a terjedelmes anyagot. A főpolgármesteri hivatal vezető tisztségviselői vitatták ezt, szerintük időben postázták az anyagot az érdekképviseleteknek.

Még egyeztetnek

Jövő kedden az MSZP-SZDSZ fővárosi vezető politikusai koalíciós egyeztető értekezleten vitatják meg a kialakult helyzetet, a konfliktus feloldási lehetőségét. Van olyan szocialista álláspont ez ügyben, amely szerint egyfajta megoldási lehetőséget jelenthetne az, ha az SZDSZ elvi támogatásáról biztosítaná az egészségügy holdingszerű átszervezését. Ezzel elhárulhatna az akadálya a büdzsé elfogadásának, a későbbiekben pedig konkrét döntést hozhatnának az egészségügy átalakításáról.

A törvény előírásainak megfelelően az önkormányzatoknak február 15-éig kell benyújtaniuk költségvetésüket, amelynek elfogadására egy hónapjuk van. A véglegesített büdzséről az önkormányzatoknak március 15-éig kell tájékoztatást adniuk az államnak. Ennek hiányában az államkincstár áprilistól nem folyósítja a fővárosi önkormányzatnak és intézményeinek az állami támogatást. Ezt összességében havonta 4-5 milliárd forintra becsülte Ikvai-Szabó Imre korábbi nyilatkozatában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!