Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Drosztrendeletre szabott taxitársaság Budapesten?

2004.03.12. 13:04
Horváth Pál, a RadióTaxi igazgatója az InfoRádiónak azt nyilatkozta, a drosztrendelet "kierőszakolása" mögött az áll, hogy hamarosan megalakul egy offshore cég által szervezett új taxitársaság, amely teljes egészében a drosztrendszerre épül.
Szerdán jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a drosztrendeletet, amelynek értelmében áprilistól tizenhétezer forintot kell fizetniük évente a taxisoknak a drosztokért. Az InfoRádiónak nyilatkozó igazgató azt állítja, egy a Taxiállomás-kezelő Kht.-vel szerződő offshore cég üzemelteti majd a drosztokat (a hirdetési felületek értékesítésével együtt), illetve ugyanez a cég szállítja azokat a berendezéseket, amikre egy mobilszolgáltató cég négyjegyű hívószámát használó hívórendszer épül.

Horváth Pál úgy tudja, hamarosan megalakul egy, az offshore cég által szervezett új taxitársaság, amely teljes egészében ezt a drosztos hívórendszert használná. A RadióTaxi igazgatója beszámolt arról is, hogy ez az új vállalkozás már 200 taxis átcsábított, sőt a Versenyhivatallal is megfenyegette a jelenlegi taxiscégeket, ha azok nem engedik sofőrjeiket nekik is dolgozni.

"Semmilyen off-shore céggel nincs szerződésünk" - mondta az InfoRádiónak Héray László. A Taxiállomás-kezelő Kht. egy Magyarországon bejegyzett kft-vel kötött szerződést a drosztok berendezéseinek leszállítására - tette hozzá a társaság igazgatója. Héray László szerint az állomás az összes taxisé, és nem tud olyan új taxiscégről, aminek működése a drosztrendszerre épülne.

A drosztrendelet április elsején lép hatályba. Mivel a hatálybalépési időpont és az évente esedékes fizetési határidő egybeesik, ezért egy hónap türelmi időt adnak a taxisoknak az éves díj befizetésére - tette hozzá Héray László. A szolgáltatás kiteljesítése érdekében arra kérik majd a taxistársaságokat, hogy alakítsák át hívórendszerüket ún. "drosztelső hívórendszerré", ami azt jelenti, hogy a a diszpécserek az utashoz legközelebb eső droszttól küldik a szabad taxit a kért címre.