György
8 °C
23 °C

Autózni, az nem lesz öröm

2008.06.23. 08:57
Idén és jövő év elején a Szabadság híd környékét, utána pedig a Margit híd térségét lehet dugósújtotta övezetnek nyilvánítani. Ezen kívül 86 útszakaszt zárnak le vagy korlátoznak útfelújítás vagy közmű-rekonstrukció miatt a következő hónapokban.

A napokban zárták le a Műegyetem rakpartot a 4-es metró Gellért téri állomásának építése miatt, ezzel végleg elzárva azoknak az autósoknak az útját, akik a felső- vagy az alsó rakparton szeretnék dél felől megközelíteni a belvárost. A felső rakpartot augusztus 20-án nyitják meg újra.

A budai alsó rakpart, amelynek a szakaszos lezárása két héttel ezelőtt kezdődött, még sokáig nem lesz járható. Az Erzsébet híd és a Lágymányosi híd között az év végéig építik a budai szennyvíz főgyűjtőcsatornát, a tervek szerint a jövő év elején nyílik meg ez a szakasz.

A rakpartra behajtani tilos

Az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartszakaszon 2008. augusztustól 2009. január elejéig nem lehet majd közlekedni. Ezen a részen gázvezeték-felújítás lesz, valamint a főgyűjtőcsatorna építése folytatódik.

A Margit hídtól északra eső rakpartot szintén augusztus elején zárják le egészen 2009 őszéig. Itt a főgyűjtő-építéssel párhuzamosan egy sávval kiszélesítik a rakpartot, lesz a budai hídfőnél egy új csomópont, valamint a rakpart szintjét másfél méterrel megemelik az új csatorna miatt.

A Szabadság híd lezárása jövő májusig tart. A felújítási munkák ugyan december végén befejeződnek, a közúti forgalmat azonban csak 2009. májustól engedik rá a hídra. Ennek az az oka, hogy jövő márciusig tart a Fővám téren a 2-es villamos aluljárójának építése, és csak ezután kezdhetik meg az útépítést a Fővám téren és a Vámház körúton, ami a tervek szerint májusig tart majd.

A 47-es és a 49-es villamos a közúti járműveket megelőzve, már idén év végétől jár majd, mind a hídon, mind végig a kiskörúton. A 2-es villamos 2009 második félévben közlekedhet újra végig az egész pályán.

Fél évig két híd lesz lezárva

A Margit hídon már idén októberben megkezdik a rekonstrukciós munkákat, igaz azok még nem járnak nagyobb közúti korlátozásokkal. Az autókat a tervek szerint 2009. január elejétől tiltják ki a hídról, a 4-es és a 6-os villamos közlekedik a felújítás alatt.

Ez azt jelenti, hogy 2009 első öt hónapjában két budapesti híd, a Szabadság és a Margit híd is zárva lesz az autósok előtt. A Margit híd rekonstrukciója 2010 második felében fejeződik be, addig tart a lezárás is. A főváros vezetése abban bízik, hogy a 2008 augusztusában megnyíló M0 északi híd majd tehermentesíti Budapestet.

Idén összesen 58 útszakaszt újítanak fel, nem számítva a budai alsó rakpartot és a külső Váci út kétszer két sávossá bővítését. Ezen kívül víz- és gázvezeték-felújítások további 26 útszakaszt érintenek. Az útfelújítások az ígéretek szerint sehol sem tartanak 16 napnál tovább, ebbe persze nem számít bele a munkát megelőző közmű-rekonstrukció ideje.

Beszűkül a Rákóczi út az Astoriánál

Az idei útfelújításokat két ütemben végzik. Az első ütembe 38 útszakasz tartozik, ezek rekonstrukciója hamarosan megkezdődik (az ide tartozó utak listája a cikk végén olvasható). A második ütem ősszel kezdődik.

A 4-es metró építésének felszíni munkái miatt is több helyen korlátozzák a forgalmat. A Belgrád rakpart júniustól egyirányú lesz, az Rákóczi utat az Astoriánál augusztustól kétszer egy sávra szűkítik, szeptembertől a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton pedig módosul a villamosforgalom néhány hétre.

A villamosközlekedésben számos fennakadásra lehet számítani, mert a főváros a következő két évben tervezi az 1-es, a 3-as, a 17-es, a 24-es, az 56-os, és még további nyolc vonal felújítását. A villamosokat buszok pótolják, tovább növelve a közúti forgalmat.

Az első ütemben megújuló útszakaszok

1. I. Hunyadi J. út (16-os autóbusz útvonal) 2. II. Csatárka utca 3. III. Erdőalja út (Viharhegyi út - Királylaki út) 4. III. Királylaki út (Erdőalja út - Máramaros út) 5. III. Máramaros út (Királylaki - buszforduló) 6. IV. Baross u. (Fóti út - Erdősor u.) 7. IV. Szent Imre u. (Leiningen K. u. - Görgey A. u.) 8. V. Alkotmány u. (Bajcsy-Zs. út - Kossuth Lajos tér) 9. VIII. Csobánc u. (Diószegi Sámuel u. - Szeszgyár u.) 10. VIII. Mátyás tér (K-i oldal kész) 11. VIII. Kiss József u. (Rákóczi út - Népszínház u) 12. IX. Haller u. (Nagyvárad tér - Haller u. 82.) 13. IX. Mester u. (Könyves K. krt. - Vágóhíd u.) 14. X. Kada u. (Gergely u. - Gyömrői út) 15. X. Kada u. (Maglódi út - Óhegy u.) 16. XI. Hegyalja út (BAH csp. - Németvölgyi út) 17. XI. Németvölgyi út (Hegyalja u. - Érdi út) 18. XIII. Budai Nagy Antal u. (Pozsonyi u. - Hollán E. u.) 19. XIII. Hegedűs Gy. u. (Csanády u. - Bessenyei u. - Tutaj u.) 20. XIV. Ifjúság útja (Kerepesi út - Stefánia út) 21. XIV. Öv u. (Mogyoródi út - Egressy út) 22. XIV. Stefánia út (Hungária krt. - Ajtósi Dürer sor) 23. XV. Bánkút u. - Vasutastelep (Szentmihályi út - Széchenyi u.) 24. XV. Bercsényi u. (Szerencs u. - Arany J. u.) 25. XV. Cserba E. u. (Vécsey u. - Telek u.) 26. XV. Rekettye u. (Kolozsvár u. - Rákos út) 27. XVI. Baross G. u. (Margit u. - Veres Péter út) 28. XVI. József u. (Bp. út - Csömöri út) 29. XVII. 525. Tér 30. XVII. Ananász u. (Ároktő u. - Naplás u.) 31. XVIII. Gilice tér 32. XVIII. Lakatos utca (Egressy - Jegenye fasor) 33. XIX. Kassa u. (Pozsony u. - Kolozsvár u.) 34. XIX. Zalaegerszeg u. (Határ út - Pannónia út) 35. XX. Kossuth Lajos u. (Helsinki út - Baross u.) 36. XXI. Erdőalja utca (Völgy u. - Szent István u.) 37. XXIII. Grassalkovich út szervizút (Batthyány u. - Fodrász u.) 38. VIII. Népszínház u. (Teleki tér - Fiumei út)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!