Erzsébet
1 °C
4 °C

Belerokkanhat az Árpád híd a Margit híd felújításába

2008.07.02. 07:25
A nemrég elkészült forgalmi becslések szerint a jövő év elején lezárandó Margit hídról a forgalom 60 százaléka az Árpád hídra terelődik. Az óránként 3000 gépjármű várhatóan jóval meghaladja azt a forgalmat, amit elvisz a hídról az M0-s híd megnyitása, ezért a szakemberek óriási dugókra számítanak.

Elfogadta a Fővárosi Tervtanács a Margit híd felújításának terveit. Az ősszel kezdődő beruházás szakhatósági engedélyei 90 százalékban rendelkezésre állnak. A tervekhez tartozó forgalmi adatbecslések szerint nagyon nehéz év elé néz az, aki autózni akar jövőre Észak-Budapesten.

Mint azt az Index a terveket készítő Főmterv Zrt.-től megtudta, a Margit híd januári lezárása után nem lesz kijelölt terelőútvonal. A forgalmi becslések szerint a gépkocsik 60 százaléka az Árpád hídon próbál majd utat találni.

Nézze meg képeinket!

Jelenleg csúcsidőben irányonként 3000-3500, összesen 6000-7000 gépjármű halad át óránként a Margit hídon. Ha azt vesszük, hogy az ősszel üzembe álló Megyeri (M0-s) híd átveszi az Árpád híd mostani forgalmának egy részét, és azt a szakértői véleményt is beleszámítjuk, hogy sokan inkább most már tényleg a tömegközlekedést választják, akkor is legalább 2500-3000 gépjárművel több közlekedik majd az Árpád hídon, mint normális esetben.

A forgalmi becslések szerint az Erzsébet híd a Margit híd forgalmának 30 százalékát, a Lánchíd pedig a 10 százalékát viseli majd. Nehezítheti a helyzetet, hogy az Index információi szerint előfordulhat, hogy a dugók miatt néha a Lánchídra csak buszok hajthatnak fel, a személyautókat kitiltják.

Az Erzsébet hídnál nagy torlódásokra kell számítani, ha nem is olyan nagyokra, mint az Árpád híd esetében. Az Erzsébet hidat is megviselheti azonban, ha egyszerre lesz lezárva a Szabadság híd (amely várhatóan jövő májusban készül el teljesen), a Lánchíd (a tömegközlekedés biztosítása miatt) és a Margit híd.

Tavaly nyáron betondarabok hullottak a hídról

A Főmterv szakértői szerint olyan nagy nehézségeket okoz majd jövőre az autós közlekedés Budapesten, hogy sokan valóban otthon hagyják autóikat, és átülnek elsősorban a metróra, másodsorban a 4-es 6-os villamosra. Ha ez így lesz, akkor a BKV-nak is alaposan fel kell készülni a többlet utas számra.

Dátumok

A jelenlegi ütemtervek szerint a Margit hídon novemberben kezdődhet el a munka, de lezárásra csak jövő év januárjában kell számítani. A Szabadság híd felújítása ugyan befejeződik az év végére, de a metróépítés miatt csak májusban engedik rá a forgalmat. A Megyeri (északi M0-s) hidat várhatóan idén augusztusban vagy szeptemberben adják át a forgalomnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?