Judit
2 °C
7 °C

Éjszakai építkezés a szomszédban

2004.09.15. 21:00
A főváros belső kerületeinek építkezésein nem ritka, hogy éjszaka is dolgoznak. A környékbeliek nem tudnak aludni, ezért rendőrt hívnak, önkormányzaton tesznek bejelentést. A rendőrség keze meg van kötve, mert a munkások csak a főépítésvezetőnek engedelmeskednek, a maximum százötvenezer forintos önkormányzati bírságot pedig gond nélkül kifizetik a beruházók.
"Belehalt sérüléseibe az a munkás, akire munkagép zuhant egy ferencvárosi építkezésen. A tragikus munkabaleset szerdán dél körül történt, a főváros IX. kerületében. Az eddigi adatok szerint a Viola utca és a Balázs Béla út sarkán található építkezésen egy munkagép meghibásodott, és rázuhant egy, az építkezésen dolgozó munkásra. A szerencsétlenül járt dolgozó a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja."
(HavariaPress, 2004. szeptember 1.)

A "tragikus munkabaleset" után az építkezés több órára leállt. A szerencsétlenség körülményeit a rendőrök vizsgálták, és délután öt óra körül hagyták el az építési területet. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel többször visszatérnek még a Viola utca és a Balázs Béla út sarkára, de erről majd később.

Úgyis sejtik, mi történt

Viola utca-Balázs Béla út sarok 22 óra 41 perc
A munkások a helyszínelés után folytatták a betonozást. Lassan besötétedett, a környék társasházaiba hazatértek a lakók, a betonozás nem maradt abba, három pumpás autó nyomta folyamatosan a betont. Tíz órakor a környékbeliek megelégelték, hogy szinte egymás szavát sem értik a csukott ablakok mögött, ezért kihívták a rendőrséget. Az ügyeleten megnyugtatták őket, hogy igen, tudnak az esetről, több bejelentés is érkezett. A járőrkocsi féltizenegykor jelent meg újra az építkezésen; a rendőrök harminc perc határidőt adtak a munka befejezésére.

Az olvasókat nem célunk a szeptember elsejéről másodikára virradó éjszaka minden részletével fárasztani. A rutinos újságolvasók úgyis sejtik, hogy mi történt, a rendőröket újra és újra ki kellett hívni, és hajnali két óra előtt elcsendesedett a környék.

Az építésvezetőnek se tetszene

Hallgassuk meg inkább annak az embernek a beszámolóját, aki azon az éjszakán az építkezés területén belül tárgyalt a rendőrökkel és a munkásokkal. "A rendőrök kiérkezése előtt az építésvezető eltűnt. A munkások nem akartak leállni, mivel őket csak a főépítésvezető utasíthatja a munka abbahagyására. Hívtuk a főépítésvezetőt, akinek a késői órán ki volt kapcsolva a mobiltelefonja. Az építésvezetőt elértük, és azt mondta, hogy ő otthon van, és neki se tetszene, ha az ablaka alatt ilyen zajos munkát végeznének (sic!), az általa vezetett építkezésen azonban mindenki csináljon azt, amit akar. A rendőrök felírták a munkások adatait, és megfenyegették őket, hogy mindenkit bevisznek."

A Szigony utcában lövöldözött

A Viola utca és a Balázs Béla út sarkán történtektől elszakadva, de azt nem feledve, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tehet az éjszakai munkavégzések zajától aludni nem tudó polgárság/lakosság. Az ilyen esetek különösen a főváros VII., VIII. és IX. kerületében gyakoriak. Még arra is volt példa, hogy a Szigony utcában, "egy építési területről hallatszó zaj" (HavariaPress) miatt, egy lakó lövöldözni kezdett - pedig még el sem kezdődött a Corvin-Szigony projekt. (A módszer követését nem ajánljuk, de akik betonkeverő zaja miatt valaha is nem tudtak végigaludni akárcsak egy éjszakát, nagyobb empátiával viseltetnek a lövöldöző lakó iránt.)

Fizessen hatvan forintot

Mivel éjszaka az önkormányzat munkatársai jól megérdemelt pihenőjüket töltik, így a rendőrséget kell először hívni. A hatékonyságot a kiragadott példa alapján láttuk - az első bejelentés és a betonkeverő leállítása között majdnem négy óra telt el -, de kíváncsiak voltunk arra, hogy miért nem lehet ilyen esetekben erőteljesebben fellépni. A ferencvárosi rendőrkapitány titkárságáról szeptember 7-e óta várunk a visszahívásra.

Viola utca-Balázs Béla út sarok 23 óra 50 perc
A ferencvárosi önkormányzat egyik építési ügyekkel foglalkozó hivatalnoka szerint megfontolandó, hogy mi a jobb: egy évig elviselni a kizárólag a nappali munkavégzéssel járó port, sarat, zajt vagy összeszorított foggal, füldugóval, altatóval kibírni fél évet, ami alatt éjjel-nappal dolgozva felépíthető egy társasház.

Az éjszakai munkavégzésről a kerületek és a települések önkormányzatai saját rendeletet adnak ki. A IX. kerületben, mondta el az Indexnek Garamvölgyi Ernő, a hatósági csoport csoportvezetője, este nyolc órától reggel hét óráig csak építési engedély alapján engedélyezett "az építőipari zajkeltés". A büntetést a szabálysértési törvény alapján állapítják meg. Egy neve elhallgatását kérő hivatalnok szerint az előre be nem jelentett éjszakai munkavégzésért kirótt, maximum százötvenezer forintos szabálysértési bírság a százmilliós társasházat építtetőnek olyan, mintha "maga egész éjszaka házibulizna, és az egész lépcsőház nem tudna aludni, majd kapna egy papírt az önkormányzattól, hogy fizessen hatvan forint bírságot".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?