Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Éjszakai építkezés a szomszédban

2004.09.15. 21:00
A főváros belső kerületeinek építkezésein nem ritka, hogy éjszaka is dolgoznak. A környékbeliek nem tudnak aludni, ezért rendőrt hívnak, önkormányzaton tesznek bejelentést. A rendőrség keze meg van kötve, mert a munkások csak a főépítésvezetőnek engedelmeskednek, a maximum százötvenezer forintos önkormányzati bírságot pedig gond nélkül kifizetik a beruházók.
"Belehalt sérüléseibe az a munkás, akire munkagép zuhant egy ferencvárosi építkezésen. A tragikus munkabaleset szerdán dél körül történt, a főváros IX. kerületében. Az eddigi adatok szerint a Viola utca és a Balázs Béla út sarkán található építkezésen egy munkagép meghibásodott, és rázuhant egy, az építkezésen dolgozó munkásra. A szerencsétlenül járt dolgozó a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja."
(HavariaPress, 2004. szeptember 1.)

A "tragikus munkabaleset" után az építkezés több órára leállt. A szerencsétlenség körülményeit a rendőrök vizsgálták, és délután öt óra körül hagyták el az építési területet. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel többször visszatérnek még a Viola utca és a Balázs Béla út sarkára, de erről majd később.

Úgyis sejtik, mi történt

Viola utca-Balázs Béla út sarok 22 óra 41 perc
A munkások a helyszínelés után folytatták a betonozást. Lassan besötétedett, a környék társasházaiba hazatértek a lakók, a betonozás nem maradt abba, három pumpás autó nyomta folyamatosan a betont. Tíz órakor a környékbeliek megelégelték, hogy szinte egymás szavát sem értik a csukott ablakok mögött, ezért kihívták a rendőrséget. Az ügyeleten megnyugtatták őket, hogy igen, tudnak az esetről, több bejelentés is érkezett. A járőrkocsi féltizenegykor jelent meg újra az építkezésen; a rendőrök harminc perc határidőt adtak a munka befejezésére.

Az olvasókat nem célunk a szeptember elsejéről másodikára virradó éjszaka minden részletével fárasztani. A rutinos újságolvasók úgyis sejtik, hogy mi történt, a rendőröket újra és újra ki kellett hívni, és hajnali két óra előtt elcsendesedett a környék.

Az építésvezetőnek se tetszene

Hallgassuk meg inkább annak az embernek a beszámolóját, aki azon az éjszakán az építkezés területén belül tárgyalt a rendőrökkel és a munkásokkal. "A rendőrök kiérkezése előtt az építésvezető eltűnt. A munkások nem akartak leállni, mivel őket csak a főépítésvezető utasíthatja a munka abbahagyására. Hívtuk a főépítésvezetőt, akinek a késői órán ki volt kapcsolva a mobiltelefonja. Az építésvezetőt elértük, és azt mondta, hogy ő otthon van, és neki se tetszene, ha az ablaka alatt ilyen zajos munkát végeznének (sic!), az általa vezetett építkezésen azonban mindenki csináljon azt, amit akar. A rendőrök felírták a munkások adatait, és megfenyegették őket, hogy mindenkit bevisznek."

A Szigony utcában lövöldözött

A Viola utca és a Balázs Béla út sarkán történtektől elszakadva, de azt nem feledve, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tehet az éjszakai munkavégzések zajától aludni nem tudó polgárság/lakosság. Az ilyen esetek különösen a főváros VII., VIII. és IX. kerületében gyakoriak. Még arra is volt példa, hogy a Szigony utcában, "egy építési területről hallatszó zaj" (HavariaPress) miatt, egy lakó lövöldözni kezdett - pedig még el sem kezdődött a Corvin-Szigony projekt. (A módszer követését nem ajánljuk, de akik betonkeverő zaja miatt valaha is nem tudtak végigaludni akárcsak egy éjszakát, nagyobb empátiával viseltetnek a lövöldöző lakó iránt.)

Fizessen hatvan forintot

Mivel éjszaka az önkormányzat munkatársai jól megérdemelt pihenőjüket töltik, így a rendőrséget kell először hívni. A hatékonyságot a kiragadott példa alapján láttuk - az első bejelentés és a betonkeverő leállítása között majdnem négy óra telt el -, de kíváncsiak voltunk arra, hogy miért nem lehet ilyen esetekben erőteljesebben fellépni. A ferencvárosi rendőrkapitány titkárságáról szeptember 7-e óta várunk a visszahívásra.

Viola utca-Balázs Béla út sarok 23 óra 50 perc
A ferencvárosi önkormányzat egyik építési ügyekkel foglalkozó hivatalnoka szerint megfontolandó, hogy mi a jobb: egy évig elviselni a kizárólag a nappali munkavégzéssel járó port, sarat, zajt vagy összeszorított foggal, füldugóval, altatóval kibírni fél évet, ami alatt éjjel-nappal dolgozva felépíthető egy társasház.

Az éjszakai munkavégzésről a kerületek és a települések önkormányzatai saját rendeletet adnak ki. A IX. kerületben, mondta el az Indexnek Garamvölgyi Ernő, a hatósági csoport csoportvezetője, este nyolc órától reggel hét óráig csak építési engedély alapján engedélyezett "az építőipari zajkeltés". A büntetést a szabálysértési törvény alapján állapítják meg. Egy neve elhallgatását kérő hivatalnok szerint az előre be nem jelentett éjszakai munkavégzésért kirótt, maximum százötvenezer forintos szabálysértési bírság a százmilliós társasházat építtetőnek olyan, mintha "maga egész éjszaka házibulizna, és az egész lépcsőház nem tudna aludni, majd kapna egy papírt az önkormányzattól, hogy fizessen hatvan forint bírságot".