Rafael
17 °C
32 °C

Mégis elfogadták a fővárosi költségvetést

2008.03.10. 19:40
A Fővárosi Közgyűlés hétfő esti rendkívüli ülésének második etapjában mégis napirendre vették az egészségügyi átalakítással kapcsolatos szocialista koncepciót, amelyet egyhangúan el is fogadott a testület. A közgyűlés ezután a költségvetésnek állt neki, amit a várakozásokkal ellentétben el is fogadtak.

Este hat helyett fél hétkor folytatódott a parlamenti képviselők miatt délután egy körül berekesztett rendkívüli közgyűlés. A testület Steiner Pál szocialista frakcióvezető javaslatára felfüggesztette a költségvetési vitát és előre vette az egészségügyi koncepcióval kapcsolatos előterjesztés megtárgyalását.

Az ötórás szünetben ugyanis készült egy kompromisszumos, mindkét koalíciós pártnak elfogadható módosító javaslat, amit Horváth Csaba, a területért felelős főpolgármester-helyettes tett le az asztalra. Ez a dokumentum a konkrét menetrendnél óvatosabb anyag, amely azt tartalmazza, hogy a szakbizottságnak júniusban kell majd megtárgyalnia a kórházcentralizáció részleteit.

A közgyűlés negyven perces vitát tartott az előterjesztésről, amelynek eredményeképp kereszténydemokrata javaslatra kikerült az "előterjesztés szerinti" szókapcsolat, ami jelentősen lebutította a közgyűlési határozatot. Az eredeti szocialista javaslat ugyanis konkrét menetrendet tartalmazott, de mivel kikerült az "előterjesztés szerinti" két szó, így a konkrétumok elvesztek a semmibe.

Az egészségügyi, a gazdasági és a jogi bizottság júniusban térhet vissza a koncepcióra. Addig a közgyűlési döntés felkéri a főpolgármestert, hogy a modell pénzügyi, gazdaság, orvos-szakmai programját dolgozza ki, valamint a háttérszámításokat végezze el és ezt terjessze majd a bizottságok elé.

A határozat arról is rendelkezik, hogy az átalakításra a strukturális átalakításra szánt hárommilliárdos keretből biztosítson majd forrásokat. Mivel az elvi döntés megszületett a 8 milliárdos költségvetési átcsoportosításokat tartalmazó módosításokat az MSZP-frakció és az SZDSZ-es Bőhm András is visszavonta. A szocialisták szerettek volna újraszavazást kérni a kérdésről, ám az ülésvezető nem adott teret a javaslatnak.

A közgyűlés ezután nekilátott a költségvetési módosító javaslatok tárgyalásának. Az ellenzéknek egy javaslata se nyert támogatást. A közgyűlés az előterjesztő zárszava után 34/30 arányban megszavazta a 2008. évi büdzsét, amiről hetek óta civakodtak a koalíciós pártok.