Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Érettségizett parkolóőrök büntetik az autósokat 2007-től

2004.11.18. 13:53
Bár eddig hat elemit vártak el a parkolóőröktől, a főváros szeretné elérni, hogy a jövőben érettségizett szakmunkások lássák el a feladatot. A képzés 2006-ban indulna, a végzettséggel nem rendelkező parkolóőrök addigra "a munkaerőpiac más szektorában kell, hogy elhelyezkedjenek". A parkolási felügyelők a jogi és közlekedési ismeretek mellett a szakma történetét is elsajátítják.
Érettségizett parkolóőrök látják el a közterület-felügyeleti feladatokat Budapesten és a nagyvárosokban 2007-től, közölte Lakos Imre, a főváros városüzemeltetési bizottságának elnöke csütörtökön. "Annak érdekében, hogy a parkolóőrök kulturált módon, a jogi szabályozás és a vonatkozó rendeletek figyelembevételével végezhessék munkájukat, a szakmásítás elkezdődött" - áll a fővárosi SZDSZ-frakció anyagában.

A parkolóőröket a jövőben érettségi utáni szakmai képzéssel készítik fel az új parkolási rendelet életbelépésével bonyolultabbá váló feladataik ellátására. Az érettségi hiánya felkészült jelentkező esetén nem kizáró ok, hangzott el a sajtótájékoztatón: ilyenkor a munkáltató támogatja a felvételiző érettségihez való jutását. Az oktatási anyagot már elkezdték kidolgozni, a képzés 2006 elején indulhat, az Oktatási Minisztériummal való egyeztetés után. A cél, hogy 2007-re általános gyakorlattá váljon a parkolási felügyelők képzése.

A képzetleneket lassan leépítik

Eddig hat elemit vártak el a parkolóőröktől, a képzetlen munkaerőt azonban lassan leépítik. A nem képzett parkolási felügyelők a "munkaerőpiac más szektoraiban kell, hogy elhelyezkedjenek"- fogalmazott Szirmay Tamás, a Magyar Parkolási Szövetség oktatási munkacsoportjának vezetője.

A felkészült parkolási szakemberek a negyvenórás alapozó kurzuson ismerkednek meg a szakma etikai kódexével, történetével, közlekedési és üzemeltetési ismereteket szereznek, KRESZ-t tanulnak és megismerkednek a parkolás jogi hátterével. A közterületi parkolási munkakör pszichológiai ismereteket is követel: a parkolóőrök képzésében nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációra és a konfliktuskezelésre.

A kezdeményezők szerint a képzés célja, hogy államilag és európai szinten is elfogadottá váljon a parkolóőri szakma. A kulturált parkolási szakemberek a fizetőparkolás társadalmi elfogadottságát is elősegíthetik.