Móric
14 °C
17 °C

Visszavonták a kommunális adót Erzsébetvárosban

2007.02.12. 18:20
Az erzsébetvárosi képviselőtestület úgy döntött rendkívüli ülésén, hogy visszavonják a korábban bevezetett kommunális adót Budapest VII. kerületében.

A képviselőtestület MSZP- és SZDSZ-frakciójának vezetője a február 7-ei rendkívüli testületi ülésen módosító indítványban javasolta, hogy a novemberben elfogadott, kommunális adóról szóló rendelet kötelezettségeitől tekintsen el az önkormányzat. A testület elfogadta a javaslatot - minderről a kerület honlapján lehet olvasni.

A 2007-es költségvetés előzetes tervezésekor a testület még szükségesnek tartotta a kommunális adó bevezetését. A rendeletről novemberben döntöttek, az adókötelezettségről a VII. kerületi polgármesteri hivatal levélben értesítette a lakókat.

"A 2007. évi költségvetés részletes egyeztetése során azonban a kerületet vezető MSZP- és SZDSZ-frakciók tagjai, tekintettel a lakosság megemelkedett terheire, arra törekedtek, hogy a költségvetés módosításával a novemberben elfogadott rendelet kötelezettségeitől eltekinthessenek" - olvasható a honlapon.

Túl sok a szegény, túl sokan mentesültek volna szociális okból

Az Index a döntés hátteréről megtudta, hogy eredetileg komoly bevételt vártak az évi 13 ezer 900 forintos adókötelezettség bevezetésétől. Ugyanakkor a hosszas egyeztetések után különböző mentességekről is határozott a kerület, és végül a döntéshozók úgy ítélték meg: annyira sokan mentesültek volna az adófizetés alól, hogy nem érte volna meg bevezetni ezt az újabb elvonást.

Az adót ugyanis azoknak nem kellett volna megfizetnie, akik szociálisan rászorulnak, márpedig a városrészben annyi szegény él, hogy nagyon kevés bevételt remélhetett volna az önkormányzat a kommunális adóból. Így a korábbi döntést most visszavonták.

Inkább nem újítanak fel egy teret

A kieső adóbevételek pótlására a kerületet irányító MSZP- és SZDSZ-frakció a költségvetés tárgyalásakor törölt néhány beruházást, így például a Bethlen Gábor tér felújítását, és a társasházak céltámogatását is visszafogták.