Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Visszavonták a kommunális adót Erzsébetvárosban

2007.02.12. 18:20
Az erzsébetvárosi képviselőtestület úgy döntött rendkívüli ülésén, hogy visszavonják a korábban bevezetett kommunális adót Budapest VII. kerületében.

A képviselőtestület MSZP- és SZDSZ-frakciójának vezetője a február 7-ei rendkívüli testületi ülésen módosító indítványban javasolta, hogy a novemberben elfogadott, kommunális adóról szóló rendelet kötelezettségeitől tekintsen el az önkormányzat. A testület elfogadta a javaslatot - minderről a kerület honlapján lehet olvasni.

A 2007-es költségvetés előzetes tervezésekor a testület még szükségesnek tartotta a kommunális adó bevezetését. A rendeletről novemberben döntöttek, az adókötelezettségről a VII. kerületi polgármesteri hivatal levélben értesítette a lakókat.

"A 2007. évi költségvetés részletes egyeztetése során azonban a kerületet vezető MSZP- és SZDSZ-frakciók tagjai, tekintettel a lakosság megemelkedett terheire, arra törekedtek, hogy a költségvetés módosításával a novemberben elfogadott rendelet kötelezettségeitől eltekinthessenek" - olvasható a honlapon.

Túl sok a szegény, túl sokan mentesültek volna szociális okból

Az Index a döntés hátteréről megtudta, hogy eredetileg komoly bevételt vártak az évi 13 ezer 900 forintos adókötelezettség bevezetésétől. Ugyanakkor a hosszas egyeztetések után különböző mentességekről is határozott a kerület, és végül a döntéshozók úgy ítélték meg: annyira sokan mentesültek volna az adófizetés alól, hogy nem érte volna meg bevezetni ezt az újabb elvonást.

Az adót ugyanis azoknak nem kellett volna megfizetnie, akik szociálisan rászorulnak, márpedig a városrészben annyi szegény él, hogy nagyon kevés bevételt remélhetett volna az önkormányzat a kommunális adóból. Így a korábbi döntést most visszavonták.

Inkább nem újítanak fel egy teret

A kieső adóbevételek pótlására a kerületet irányító MSZP- és SZDSZ-frakció a költségvetés tárgyalásakor törölt néhány beruházást, így például a Bethlen Gábor tér felújítását, és a társasházak céltámogatását is visszafogták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?