Mátyás
-6 °C
1 °C

Agresszió-kezelő tréningre viszik a tanárokat

2008.05.21. 17:23
Nem a diákok kitiltásával, hanem megelőzéssel lehet visszaszorítani az iskolai agressziót, ezt javasolja a fővárosnak a januárban felállított szakmai bizottság. Az iskolák anyagi támogatást is kapnak a pedagógusok szakmai tréningjeire, az eszközök fejlesztésére és prevenciós programok szervezésére. Az intézkedési tervhez idén 50 millió forintot rendel a Fővárosi Önkormányzat.

A főváros januárban kért fel egy szakértői csoportot, hogy állítson össze javaslatcsomagot az iskolai agresszió visszaszorítására. Az elkészült tanulmány alapján született meg a fővárosi intézkedési terv, amelynek lényege a megelőzés.

A főváros nem nem támogatja, hogy kitiltsák a renitens diákokat az intézményekből, mert a jellemzően hátrányos helyzetű fiatalok így a végzettség megszerzése előtt kihullanának az oktatásból. Azzal sem értenek egyet, hogy leszállítsák a fiatalkorúak büntethetőségének határát, mert azzal kriminalizálnák és végképp megfosztanák őket a szocializáció lehetőségétől. Ehelyett hosszú, türelmes és rendkívül összehangolt munkára van szükség a probléma hosszútávú megoldásához - mondta Demszky Gábor főpolgármester.

Az elmúlt időszakban több olyan budapesti eset látott napvilágot, amelyek főszereplői agresszív gyerekek, fiatalkorúak voltak. A fővárosi Vas utcában januárban úgy megvertek egy 18 éves diákot, hogy a fiú később belehalt az ütlegekbe.

A Blaha Lujza téren egy 11 éves fiú terrorizálta az embereket, egy józsefvárosi középiskolában pedig a fizikatanárára támadt egy diák. Ezek csak kiragadott esetek, de sajnos az agresszió ennél jóval elterjedtebb, ezért fel kell lépni ellene - mondta a főpolgármester.

A szakértői csoport tanumánya szerint a pedagógusok eszköztelennek érzik magukat ahhoz, hogy megfelelően kezeljék az ilyen diákokat. A fővárosi intézkedési terv éppen ezért anyagi támogatást is adna az iskoláknak és az azokat fenntartó önkormányzatoknak szakmai tréningekhez.

A cél, hogy a pedagógusok legalább 10 százaléka felkészült legyen és reagálni tudjon a verbális és fizikai erőszakra is. Az iskolák komplex fejlesztéséhez is segítséget nyújtanak. Ebben benne van új eszközök beszerzése, az agresszióval foglalkozó, megelőző célú színdarabok látogatása ugyanúgy, mint az iskola külső kapcsolatainak erősítése.

Nagyon fontos, hogy az agresszió visszaszorításában együtt tudjon működni az iskola a szülőkkel, a civil szervezetekkel, a kortárs segítőkkel és a rendőrséggel. Emellett a szakértői csoport tanulmánykötetét segédanyagként valamennyi intézményhez és önkormányzathoz eljuttatják, valamint egy internetes segélyoldalt is létre akarnak hozni. Minderre idén 50 millió forintot szán a Fővárosi Önkormányzat, a végső szót a közgyűlés fogja kimondani - mondta Demszky Gábor.

A szakértői csoport vezetője, Ranschburg Jenő pszichológus a Független Hírügynökségnek a közösségépítés hiányáról is beszélt. Mint mondta: sokan szidják az úttörőkorszakot, de akkoriban a gyerekeknek még megadatott a "mi"-érzés, vagyis tudták, hogy valahová tartoznak.

A szakember szerint erősíteni kellene, hogy a tanórák utáni szabadidejükben ismét járjanak a gyerekek iskolai szakkörökbe, klubokba, énekkarba vagy sportoljanak közösen. Ranschburg Jenő véleménye szerint a főváros intézkedési tervének néhány hónapon belül is lehet eredménye, bár az valószínűleg nem lesz látványos, mert a sajtó érdeklődését csak a kirívó, szélsőséges esetek keltik fel.