Ervin
14 °C
21 °C

Csúffá tették az ingyenes kiállítás szobrait

2004.06.05. 10:25
Huszonnégy magyar alkotó milliós szobrait állították ki az Erzsébet téren a csatlakozási ünnepségek keretében. A nyitás óta eltelt egy hónap alatt három szobrot megrongáltak, az egyiket már az első este, egyelőre azonban arra sincs pénz, hogy az épen maradtakat elmenekítsék a hálás publikum elől, adta hírül a Népszabadság.
Egy hónapja látható az Erzsébet téren az a köztéri szoborkiállítás, amelyet huszonnégy magyar szobrász alkotásaiból rendeztek. A tervek szerint egy éven át üzemelne a szobrpark, ám az alkotások közül máris hármat megrongáltak a látogatók. A százharmincmillió forint összértékű szobrok őrzésére nincs pénz, a Gödör nevű szórakozóhely biztonsági őrei az Erzsébet térnek csak azt a részét figyelik, amely a biztonsági kamerák látószögébe kerül.

A szoborkiállítás a Magyar Szobrász Társaság ötlete alapján jött létre. A művészek többnyire a saját pénzükből állták a kiállítás költségeit, mivel a Gödör Klub által a minisztériumtól kért három és fél milliós támogatás helyett csak másfél millió jutott a rendezvényre. Az egyéves időtartamúra tervezett kiállításról most elszállítanák az épen maradt szobrokat, de erre sem futja a keretből.

Bringapályának használták

Már a megnyitó estéjén tönkretették Buczkó György Négyszögletű kerekasztal című alkotását: aznap este sokan pihentek meg az üvegből készült szobron. Ennek kezdetben maga a művész is örült, mivel a szobor így a hétköznapok részévé vált, ám a vastag üveglap még aznap este megrepedt.

Még rosszabbul járt a Nagámi nevű alkotó úszószobra, az Emlék-mű: a háztetőre emlékeztető szobrot a park látogatói ugródeszkának használták, ezért először behorpadt, majd egészen belapult a szökőkút vizén lebegő alkotás. "Aljas, sunyi dolognak tartom a rongálást, és mélységesen felháborít" - mondta a Népszabadságnak Nagámi, aki az V. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentést. Az esetet jegyzőkönyvbe vették, a kárt több millió forintra becsülik. A kulturális javak ellen, különösen nagy értékre elkövetett bűncselekmény ügyében a továbbiakban a BRFK nyomoz.

Darabokra rugdosták szét Heritész Gábor nyolcméteres, különféle vasakból álló, rézdróttal összeillesztett művét is; a keskeny darabokat egyensúlyozásra, biciklipályaként használták, egy-egy elemét el is lopták. A darabokra esett, formátlanná vált alkotmány most a Gödör raktárában pihen.