Auguszta
-7 °C
0 °C

Demszky jutalmat ígért az Erzsébet tér védőinek

2006.09.24. 15:25
Két ünnepélyes avatási ceremónián is részt vett Demszky Gábor vasárnap délelőtt. Az ötvenhatos forradalomra emlékeztető mondat után a felújított Erzsébet térre vezetett a városveztető útja.

Vasárnap átadták az eredeti állapotában helyreállított Erzsébet teret az V. kerületben. A park teljes rekonstrukciója az elmúlt tizenhat év egyik legnagyobb fővárosi zöldterület-fejlesztési beruházása volt: 820 millió forintba került. Az akadálymentesített parkban többek között EU-normáknak megfelelő játszótéret, rekortános sportpályát alakítottak ki, és modern utcabútorokat helyeztek el. "Azt szeretném, ha egész Budapest így nézne ki, ennyire rendben lenne" - mondta a főpolgármester.

Demszky Gábor Danubius szökőkút előtt tartott beszédéből kiderült: a húszezer négyzetméteres tér felújátásához szorosan kapcsolódik, hogy a tervek szerint a volt távolsági autóbusz-pályaudvar épületében művészeti galéria nyílik majd.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A főpolgármester beszélt arról, hogy a főváros zöldterülete a KSH adatai szerint közel 5,5 millió négyzetméterrel nőtt az elmúlt több mint másfél évtizedben. Jövőbeli célként emelte ki az egész budapesti belváros megújítását, otthonosabbá tételét, ahol "a gyalogosoké lesz az elsőbbség".

A főpolgármester kijelentette, hogy eltökélt szándékuk az Erzsébet téri park megvédése a rongálás ellen. Szerinte ugyanis számítani lehet a graffitisek megjelenésére, ezért arra szólított, közösen figyeljenek a fővárosiak a park épségére. Azoknak, "akik elősegítik az esetleges rongálók előállítását, dokumentálni tudják a rongálást, jutalmat ajánlók" - mondta Demszky Gábor, akihez Steiner Pál V. kerületi polgármester is csatlakozott.

Ötvenhatos "betűszobrok"

Az Erzsébet tér átadása előtt egy órával, délelőtt tízkor egy másik avatással egybekötött eseményen is részt vett Demszky. A Városháza téren "Budapest a szabadság fővárosa" mondatot alkotó jókora - körülbelül két méter magasságú - betűk állnak vasárnaptól. A piros-fehér-zöld feliratot közvetlenül a MIÉP-sátor szomszédságában állították fel, a jelmondat október 23-ig látható.

A szabad demokrata politikus a szoborcsoport-felirat felavatásakor elmondta, hogy összeállt az a mondat, amelynek betűi az elmúlt napokban a főváros 26 helyszínén voltak elhelyezve. (A szórványosan felbukkanó betűk az 1956-os magyar forradalom kulcsfontosságú színhelyein jelentek meg, és a rájuk ragasztott poszterek felidézték az 50 évvel ezelőtti eseményeket.)

Betűk
Betűk (galéria)

Amikor a felirat elhelyzéséről döntöttek, még "nyoma sem volt a város békéjét feldúló álforradalmi megmozdulásoknak" - hangsúlyozta a főpolgármester, majd hozzátette: "a mögöttünk hagyott hét után ez a mondat talán még aktuálisabb, mint amilyen valaha volt", és nem szabad szó nélkül hagyni, hogy '56-ra hivatkozva a szélsőséges csoportok népfelkelésnek, forradalomnak tituláljanak közönséges bűncselekményeket.

A két avatási eseményen rendzavarás, vagy egyéb atrocitás nem történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!