Szilárda
0 °C
6 °C

A Főkert hatástalanítaná az időzített bombákat

2008.05.29. 12:46
Kerekasztal beszélgetést kezdeményez a Főkert vezérigazgatója politikusokkal, civilekkel és hivatalnokokkal arról, mi legyen a potenciális veszélyt jelentő idős budapesti fákkal. Csak a Főkert 13 ezer hetvenéves fát gondoz, s kis túlzással mindegyik egy potenciális időzített bomba.

Még sohasem okozott halálos balesetet nem viharos időben egy fa kidőlése Budapesten, nyilatkozta az Indexnek Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója, annak kapcsán, hogy szerdán kidőlt egy hetven év körüli fa a budapesti Erzsébet téren, amely ráesett egy idős asszonyra, aki kórházba szállítása után néhány órával meghalt. Kocsis azt mondta, a Erzsébet téri fán semmi jele nem volt problémának, virágzott és termése is volt, vagyis egyáltalán nem lehetett a kidőlésére számítani.

A szerdán az Erzsébet téren kidőlt fa

A szakember közlése szerint Budapesten 1,2 millió fa van a közterületeken, ennek alig tíz százalékát, 130 ezer fát gondoz a Főkert, a többit kerületi önkormányzatok, intézmények. Nem volt azonban ez mindig így, a nyolcvanas évek elejéig valamennyi budapesti park a Főkerthez tartozott. "A kórokozók nem ismernek közigazgatási határokat" - hívja fel a figyelmet Kocsis arra, miért ésszerűtlen a mostani helyzet.

A fővárosi cég faállományának tíz százaléka 70 évesnél idősebb fa, 50 százalékuk 50 és 70 év közötti, míg a maradék ezeknél fiatalabb. Elmondása szerint nagyon sok olyan hatás éri a fákat, ami később gondokat okozhat, ilyen például amikor közmű fektetésnél elvágják a fák gyökereit, de az is, hogy nem kapnak elegendő vizet se a növények, mivel aszályos idők vannak, s a kevés eső is elfolyik az aszfalton.

Kocsis a növények nagy ellenségének tartja a sózást is, de hiába küzdenek ellene évek óta, továbbra is ez a legnépszerűbb csúszásmentesítő eszköz. De problémát jelenthetnek maguk a kórokozók is.

Kocsis László a szomorú apropó nyomán úgy dönt6ött kerekasztalhoz ülteti a politikusokat, civileket, hivatalnokokat szakembereket, hogy közösen találjanak megoldást az idős fák jövőjére. Kocsis elmondása szerint ugyan nyugat-Európában is találkoznak hasonló gondokkal, de azért jobb a helyzetük, mert nincs a nagyvárosokban annyi fasor, mint nálunk. "A fasor szép, de veszélyes" - véli a szakember, aki úgy véli megnyugtató megoldást kell találni ezeknek az időzített bombáknak a hatástalanítására.

Lehet ez a gyakoribb ellenőrzés, de megoldás lehet ezeknek a fáknak a megritkítása is, említett két alternatívát a sok közül. Kocsis László elismeri, esztétikai élményt a nagy öreg fák nyújtanak, oxigént is sokat termelnek, de a veszélyt is ezek az egyedek jelentik a városlakókra.