Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Holttestraktár a Farkasréti temetőben?

2005.02.23. 09:30
A XII. kerületi önkorkmányzat helyett a közigazgatási hivatal adott engedélyt a Farkasréti temetőbe tervezett luxusparcellának. A kerület, amely főként esztétikai okokból tagadta meg az engedélyt, bírósághoz fordul.

Beperelte a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt a XII. kerületi önkormányzat, miután az előbbi hatóság engedélyezte a Farkasréti temetőben egy új luxusparcella kialakítását, adta hírül a Népszabadság. A kérdéses területen három hónapja készen kellene lenniük a sírhelyeknek, de a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (BTI) egyelőre a földmunkákat végzi.

A luxusparcellához a kerület engedélye is kellett volna, ez azonban mind a mai napig hiányzik. A BTI több sikertelen egyeztetés után a közigazgatási hivatalhoz fordult, amely tavaly decemberben engedélyezte a temetőrész megépítését. Ezt az engedélyt támadja meg a bíróságon a XII. kerület.

Raktárbázis

A kerület azért tagadta meg az engedélyt, mert meglátása szerint a temető jellegétől idegen a teraszos, támfalas kriptatömeg. A három emeletesre, ötven méteresre tervezett épületek az önkormányzat szakemberei szerint lágerhangulatot sugároznak, és azzal, hogy a koporsókat három szinten egymás fölé helyeznék, megcsúfolnák a halál intimitását és méltóságát. A kerületi vezetők szerint nem temető, hanem "raktárbázis" jönne létre, ha megvalósulna az elképzelés.

Simóka Kálmánné, a BTI igazgatója korábban azt mondta, az új temetőrész 2004 novemberére elkészül. A gazdag családok igényeinek megfelelő luxusparcella a temető legmagasabb traktusában, a Hóvirág utcánál épülne, hatszáz koporsós, urnás és kriptahellyel. A szeparált kripták ára az egymillió forintot is meghaladhatja.

Spanyol stílusú

A főigazgató szerint esztétikai kérdésekről lehet vitázni, de Farkasrét a város "legnépszerűbb" temetője, ahol nincs más mód a terjeszkedésre. Simóka Kálmánné elmondta, az új parcella a növényzettel és a nemes anyagokkal egyáltalán nem lesz lágerhangulatú.

A BTI igazgatója ezt később az Indexnek is megerősítette mondván, az önkormányzat kifogásai megalapozatlanok, mert a háromemeletes elrendezés egyébként is előfordul a temetőben, a támfalak pedig arra szolgálnak, hogy megfogják a talajt az építmény alatt. Hozzátette, a Farkasréti temetőben jellegzetes spanyol stílusú, igényes parcella épül.