Piroska
-1 °C
5 °C

Mit kezdjünk a zajos szomszédunkkal?

2005.09.21. 18:46
Frissen publikált közigazgatási tájékoztató füzetekből tudhatjuk meg, hogyan keseríthetjük meg az életünket megkeserítő szomszédaink életét. Tanácsok, javaslatok, ötletek az új kiadványokban.

Az új közigazgatási eljárásról szóló törvény nyomán tájékoztató füzetecskéket jelentet meg a Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH), a Főpolgármesteri Hivatal és a Fővárosi Jegyzők Egyesülete. A füzetekből sok minden kiderül: pontosan milyen ügyekben érdemes egyáltalán a hatóságokat felkeresni, mit lehet elvárni a polgármesteri vagy a közigazgatási hivataloktól. Természetesen tanácsokat is kapunk arról, hogy miként kell eljárni az egyes intézményekben.

A füzetsorozatot Forgács Imre, az FKH vezetője mutatta be a sajtónak kedden. Elmondta, hogy először három témával foglalkoztak. Az első füzet a "zajpanaszokkal", a második az elektronikus ügyintézéssel foglalkozik, a harmadik pedig a rendőrség számára készült gyermekvédelmi kalauzként. Természetesen további kötetek is készülőben vannak, amelyek a legfontosabb, közérdekű problémákat dolgozzák fel.

Forgács Imre elmondta azt is, hogy évente kétmillió ügyben hoznak határozatot a budapesti polgármesteri hivatalok, illetve másodfokon a Fővárosi Közigazgatási Hivatal. Mindez azt jelenti, hogy a csecsemőket is beleértve, minden budapestire legalább egy érdemi önkormányzati döntés jutott 2004-ben.

Zajpanasz

Tiba Zsolt fővárosi főjegyző szerint a zajvédelmi és az elektronikus ügyintézési kiadványok olyan útmutatók, amelyeket azért érdemes lapozgatni, mert kiderül belőlük, milyen beadványokkal érdemes megkeresni a hivatalokat, mit várhatnak el az ügyfelek a hatóságoktól. Voltaképpen azt is megtudhatjuk tehát, hogy mikor érdemes feljelenteni valakit az önkormányzatnál csendháborítás, egészen pontosan "zajpanasz" miatt.

A sajtótájékoztatón az FKH szakemberei elmondták, hogy évente mintegy 500 eset jut el a Fővárosi Közigazgatási Hivatalig Budapesten, már ami a zajpanaszokat illeti. Ez csak a másodfokú ügyeket jelenti, hiszen első fokon a kerületi polgármesteri hivatalok illetékesek.

Tiba Zsolt pedig arról beszélt, hogy a zajártalommal foglalkozó bejelentéseken kívül sokkal több embert érintenek az építéshatósági ügyek. A jegyzők ajánlására a közigazgatási hivatalban hamarosan akár több újabb füzetecske is megjelenhet, amelyek ezzel a kérdéskörrel foglalkoznak majd - mondta a fővárosi főjegyző. Szerinte akár külön is érdemes lenne foglalkozni az első és másodfokú ügyekkel, de természetesen más tematikus felosztást sem tartott kizártnak.

A füzetek anyaga az interneten is elérhető, a nyomtatott változat pedig szabadon és ingyenesen (de változtatás nélkül) terjeszthető, sokszorosítható.