Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hatszázmillióért kaphat új díszfényt az Országház

2004.11.05. 09:29
A Szabadság hidat és az Alagút bejáratát még az idén kivilágítják, jövőre pedig a Parlament köré is különleges fényárt vonnak - írja a Népszabadság. Évente százmillió forint a díszfények díja.
A főváros még az idén dönt arról, hogy jövőre hány újabb középület vagy műemlék kaphat díszvilágítást - mondta a Népszabadságnak a főváros közvilágításáért felelős Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. ügyvezetője, Horváth Lajos.

A tervek szerint 2005-ben a Szabadság híd és az Alagút Clark Ádám téri bejáratát világítják meg különleges fényekkel. A Parlament is méltó díszvilágítást kap, igaz, várhatóan csak 2006-ban, de az egész épület köré különleges fényárt vonnak.

Mindez fővárosi beruházás lesz, a terveztetés és a kivitelezés is - hasonlóan a többi esethez - pályáztatással történik. A Szabadság hídi fejlesztés nagyjából háromszázmillió forint lesz, az országházi ennek a dupláját is elérheti.

Budapest díszvilágításának villanyszámlája elenyésző a teljes áramfogyasztáshoz képest. Jelenleg összesen 1060 kilowatt a berendezések teljesítménye, ami körülbelül négyszáz háztartás egyidejű áramfelhasználásával egyenlő. Ez fogyasztásban évi kétmillió kilowattórát jelent, ami után nagyjából százmillió forintos számlát kell állnia Budapestnek.