Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetett a FIB-elnök, majd kávézott a fideszes képviselővel

2005.11.11. 18:10
A polgári párt székháza előtt tartott sajótájékoztatót a Fiatal Baloldal az V. kerületi Fidesz viselkedése ellen. A rendőrség először fémkordont akart vonni a székház elé, de végül a fideszesek lebeszélték erről. A pártházban tartózkodók ezután papírkezekkel integettek a tüntetőkre, a fideszes Dobó László Terror Háza belépőket adott át, behívta a FIB elnökét az épületbe, majd együtt elmentek kávézni.

Az V. kerületi Fidesz "erkölcstelen és törvénytelen indítványokkal korlátozza a kerületi szocialista polgármester jogkörét" - mondta az ellenzéki párt országos központja előtt tartott sajtótájékoztatón Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal (FIB) elnöke. A demonstrációnak induló akció azonban váratlan fordulatott vett.

Elvitették a fémkordont

A rendőrség egy órával a sajtótájékoztató előtt fémkordont állított a székhéz elé. Ezeket a Fidesz kérésre azonban nem állították fel, hanem visszarakták egy teherautóra és elszállították- mondta Fekete Zoltán, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Bálint Gabriella, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta: a bejelentett utcai sajtótájékoztató biztosításért felelős parancsnok kizárólag szakmai alapokon döntött arról, hogy a rendezvény zavartalan lefolyása érdekében szükséges-e a kordon.

A FIB mintegy harminc tagja amiatt tiltakozott, hogy az V. kerületben a helyi Fidesz a MIÉP-pel és a Jobbikkal összefogva erkölcstelen és törvényellenes indítványokkal kívánja korlátozni a polgármester jogkörét.

Összefogás a szélsőségesekkel

Miközben Komássy Ákos FIB elnök arról beszélt, hogy az V. kerületi Fidesz a szélsőséges MIÉP-pel és a Jobbikkal összefogva olyan jogköröket kíván elvonni a polgármestertől, amelyek az önkormányzat működtetéséhez elengedhetetlenek, a pártszékházban tartózkodók a párt vasárnapi rendezvényéről megismert papírkezekkel integettek és hangoskodtak.

Komássy Ákos közölte: emlékeztetőül hoztak egy táblát, és az a kérésük, hogy helyezzék el az V. kerületi Fidesz tanácskozó termében. A transzparensen a Fidesz vasárnap megismert hirdetése látható, fehér alapon három narancssárga kör, benne a következő feliratok: Soha többé nem szövetkezünk szélsőségesekkel. Nem tűrünk meg többé magunk között kirekesztő nézeteket valló tagokat. Sem szóval, sem tettel, sem szótlansággal nem adunk többé teret szélsőséges eszméknek.

Belépő a Terror Házába

A sajtótájékoztatón megjelent Dobó László, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki azt mondta: valóban tiszteletben kell tartani egymás véleményét, és azt reméli, a mostani rendezvény ennek a nyitánya lesz. "Ti rendőröket hoztatok és vaskordont, mi elküldtük a vaskordont, mert azt gondoljuk, ezek a viták múzeumba valók" - fűzte hozzá a politikus, aki egy, a Terror Háza múzeumról szóló könyvet és a múzeumba szóló belépőt nyújtott át Komássy Ákosnak.

A politikus ezután behívta a Fidesz székházba a FIB elnökét, aki a meghívást elfogadta. Komássy Ákos az ellenzéki párt székházában felállította a transzparenst, majd elment kávézni Dobó Lászlóval.