Folytatódik a belharc az angyalföldi Fideszben

2006.06.26. 17:53
A Fidesz országos választmányának elnöksége magához vonhatja a XIII. kerületi szervezet közgyűlésének, elnökségének és elnökének jogkörét, miután beadványban ezt kezdeményezte Kosztolányi Dénes és Rétvári Bence, a 19. és a 20. választókerület elnöke. Korábban az angyalföldi fideszesek Orbán Viktortól azt kérték: váltsa le a két választókerületi elnököt. Időközben a helyi Fidesz-szervezet elnöke kilépett a pártból.

Kosztolányi Dénes az MTI-nek elmondta: június 23-i beadványukban a Fidesz alapszabályára hivatkozva azt kérték az országos választmány elnökségétől, hogy a "feloszlatásra alapot adó körülmények kiküszöbölése érdekében" vonja magához a XIII. kerületi Fidesz-szervezet közgyűlése, elnöksége, illetve elnöke jogkörének gyakorlását.

Mi van Weszelovszkyval?

Véleményük szerint a helyi szervezet működése ellentétes a Fidesz programjával, a "szövetség jóhírét rontja a médianyilvánosság bevonásával, valótlan állítások közzétételével. A XIII. kerületi szervezet működését megbénítja, hogy elnöke, Weszelovszky Zoltán nem látja el feladatait; lemondását, kilépését a Fideszből "lebegteti"; az elnök és az elnökség ténykedése szabálytalan, káros és alapszabályellenes, működése a jogkörök elvonásával oldható meg - idézte a beadványt Kosztolányi Dénes.

Kupper András, a budapesti választmányi elnöke az MTI-nek elmondta: Weszelovszky Zoltán két-három hete lemondott, személyesen adta le tagkönyvét. A politikus Weszelovszky Zoltán indokairól nem akart nyilatkozni, mint mondta, a választmány elfogadta a helyzetet, és várja, hogy a kerület új elnököt válasszon.

Kosztolányi magabiztos

Kosztolányi Dénes szerint az országos választmány elnöksége még ezen a héten tud dönteni ebben a kérdésben, ezt követően pedig sor kerülhet a tisztújításra. Megjegyezte: nem lenne baj, ha az önkormányzati felkészüléssel egy időben tisztújítás is lenne, hiszen legalább "mozgásba tudja hozni a tagságot". A politikus jelezte: a budapesti lista 11-ik helyén van, ami azt jelenti, hogy a Fidesz országos elnöksége is többek között tőle várja, hogy a legnagyobb demokratizmussal, de lezárja ezeket a dolgokat.

Szalay Péter, a XIII. kerületi szervezet elnökségi tagja az MTI-nek azt mondta, meglepetésként érte a hír, a választókerületi elnökök nem tájékoztatták arról, hogy beadvánnyal fordultak a választmányhoz. Hozzátette: az elnökség a közeli napokban szeretné rendezni a kialakult helyzetet, közösen a választókerületi elnökökkel. Mint mondta, az elnökség meggyőződése, hogy a választásokra történő felkészülés jegyében kell keresni a megoldást, és véleményük szerint ezt minden bizonnyal meg is találják. Ugyanakkor jelezte: az elnökség nem gondolkodik teljes tisztújításon, hanem megegyezésre törekszik, a választási siker érdekében.

Az előzmények

Az ügy előzménye, hogy angyalföldi fideszesek nyílt levelet juttattak el Orbán Viktornak június elején, azt kérve, hogy váltsa le a kerület 19. számú választókerületi elnökét, Kosztolányi Dénest, valamint a 20. számú választókerületbe kinevezett Rétvári Bencét, mert álláspontjuk szerint a választókerületi elnökök nem a helyiek érdekeit képviselik a párt felsőbb fórumain.

Rétvári Bence akkor az MTI-nek elmondta: a polgármester-jelölés miatt alakult ki a konfliktus a helyi szervezetben, mert a levelet aláírók Weszelovszky Zoltán jelölését, mások pedig - köztük Rétvári Bence és Kosztolányi Dénes is - Gubicza Katalin jelölését, illetve a többes jelölést támogatták.  • Hírek
  • Támogatások