Alfréd
-3 °C
3 °C

Fideszes javaslatdömping a Fővárosi Közgyűlésben

2006.03.27. 11:43
A választási kampány vége felé közeledve, a Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben számos javaslatot terjeszt elő. Az ellenzéki javaslatok nagy részét ugyan le szokta szavazni a szocialista-szabad demokrata többség, de azért Kupper Andrásék elmondhatják: ők legalább megpróbálták.

A Fővárosi Közgyűlés március végi, soron következő ülésére mintegy harminc ellenzéki indítvány érkezett, ami meglepően soknak minősíthető a korábbi hónapokhoz képest. A fideszes Endrédy István például a Margitsziget helyi védettség alá helyezését indítványozza. Szerinte óvni kell a sziget sajátos növény- és állatvilágát, illetve a jó levegőt is ez a terület biztosítja - még a város távolabbi pontjain is.

Nevezzenek el közterületet Mindszentyről

Szintén fideszes javaslat, hogy nevezzenek el közterületet Mindszenty Józsefről. Az előterjesztő Kupper András részletesen ismerteti Mindszenty életrajzát. A néhai főpap 1892. március 4-én született Cselimindszenten. 1944. március 15-én veszprémi püspök lett. 1944 őszén a nyilasok letartóztatták és Sopronkőhidára vitték.

1945 őszén esztergomi érseki, 1946-ban bíborosi kinevezést kap. 1948. december 25-én ismét letartóztatták - immár a kommunisták, tegyük hozzá -, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. 1956. október 31-én kiszabadították a forradalmárok. November 4-én reggel az amerikai követségre menekült. Ezt az épületet 1971-ben hagyhatta el. Utolsó éveit Bécsben töltötte, ott halt meg 1975. május 6-án.

Plakátbotrány újra

Szintén Kupper András tesz javaslatot arra, hogy a BKV Zrt. területén elhelyezett Budapest Riport plakátok leszedetése ügyében vizsgálóbizottságot állítson fel a Fővárosi Közgyűlés.

Kupper szerint a sajtóban különböző nyilatkozatok és magyarázatok láttak napvilágot arról, hogy a Budapest Riport Demszky Gábort ábrázoló plakátjai miért tűntek el, ki és miért szedette le azokat a BKV területén. Éppen ezért paritásos alapú vizsgálóbizottságot állíttatna fel a Fidesz frakcióvezetője.

A vizsgálatnak ki kell terjednie Kupper szerint arra: adott-e, küldött-e utasítást vagy kérést a főpolgármester vagy más fővárosi vezető, esetleg a Főpolgármesteri Hivatal bármilyen munkatársa a plakátok levételére a BKV-nak vagy a reklámfelületeket értékesítő cégnek.

Kérjen bocsánatot a főigazgató a betegszállítótól!

Megintcsak Kupper terjeszti elő azt az indítványt, hogy kérjen a közgyűlés tájékoztatót a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban 2004 decemberében történt holttestcserék ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről. Szintén indítványozza, hogy kérjenek bocsánatot Medek Tibor betegszállítótól.

A Jahn Ferenc Kórházban holttesteket cseréltek el másfél évvel ezelőtt. Akkor Gerő Gábor főigazgató többször, több helyen nyilatkozott, és nyilatkozataiban egyértelműen a betegszállítókat tette felelőssé a holttestek elcseréléséért, írja Kupper.

A nyilatkozatok hatására Medek Tibor, a betegszállítók akkori vezetője nyilatkozott a sajtónak, amelyben cáfolta, hogy a betegszállítóknak köze lenne a halottcserékhez. A főigazgató ezután 2004. december 13-án elbocsátotta Medek Tibort a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházból.

A főigazgató fegyelmi eljárás megindítását rendelte el Medekkel szemben, arra hivatkozva, hogy engedély nélkül nyilatkozott a sajtónak. A fegyelmi tanács 2005. január 10-én megrovás fegyelmi büntetésben részesítette. A Fővárosi Mukaügyi Bíróság 2005. július 15-én ítéletet hozott Medek Tibornak a fegyelmi tanács határozatával szemben indított perében. Az ítélet a fegyelmi határozatot hatályon kívül helyezte.

Kupper szerint éppen ezért a Fővárosi Közgyűlésnek fel kell kérnie Gerő Gábort, hogy nagy nyilvánosság előtt kövesse meg Medek Tibort a halottcsere ügyében ért méltánytalanságok miatt.

Türelmi idő a parkoló autósoknak

Kupper régi javaslatát is előszedte: ismét javaslatot tett a Budapest-garanciarendelet elkészítésére. Eszerint a Budapest-megállapodást elfogadó pártok és képviselők vállalják, hogy csak olyan közműdíj-, illetve BKV-tarifaemelést támogatnak, amely az éves infláció mértékén belül marad. Ugyancsak garantálnák - többek között -, hogy megőrzik és továbbfejlesztik a rászorulók közműdíj támogatásának rendszerét, nem támogatják a közműcégek további privatizációját, illetve a BKV magánosítását sem.

A fideszes javaslatok mindegyikét képtelenség lenne ismertetni, de némelyiknek már a címe is elárulja, hogy miről van szó: így Németh Zoltán javasolja a fővárosi védettségű gesztenyefasorok megmentését. Ughy Attila a Ferihegyi repülőtérre vezető út Szemeretelep menti szakaszának és az M5 autópálya soroksári bevezető szakaszának zajvédelmét szeretné. Ughy mindemellett egységes forgalomirányítási rendszert építtetne ki Budapest bevezető útjain.

Szintén Ughy javasolja, hogy az autójukat leparkoló vezetők a parkolójegy váltása előtt türelmi időt kapjanak. Ughy szerint időt kell adni ahhoz, hogy az autóból kiszállva a sofőrök automatát keressenek vagy aprópénzt válthassanak.