Ágnes
-1 °C
2 °C

Van pénz a Füvészkertre, állítja az OM

2004.11.12. 15:42
Nem lesz katasztrófa, állítja a minisztérium, amely - állaításuk szerint - biztosítja a Füvészkert fenntartásához szükséges összeget.
Az Oktatási Minisztérium biztosítja a Füvészkert fenntartásához szükséges összeget, válaszolt a minisztérium sajtóreferense botanikus kert vezetőségének állítására, miszerint a Füvészkert az állam gondatlansága miatt a megszűnés közelébe került.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a Füvészkert igazgatója drámai hangú petíciót tett közzé az interneten, mivel úgy vélte, a várható megszorítások már veszélyeztetik a botanikus kert fennmaradását. A kert fenntartója, az ELTE ugyanis súlyos anyagi gondokkal küzd, és ráadásul a Füvészkert fenntartásához a minisztérium nem biztosít külön forrásokat.

Cáfolta a fentieket az Indexhez eljuttatott levelében Kudra Anna, a minisztériumi sajtóiroda munkatársa. Állítása szerint a "Füvészkert működéséhez és fenntartásához szükséges pénz - a korábbi évekhez hasonlóan - része az ELTE költségvetési támogatásának. A költségvetési tárgyalások még zajlanak, de nincs szó az ELTE támogatásának csökkentéséről."

Az összeg a minisztérium szerint elég a botanikus kert üzemeltetésére, és az ELTE sincs a csőd szélén. "Az elmúlt 15 esztendőben az ELTE kapta a magyarországi felsőoktatási beruházási-fejlesztési összegek mintegy 40 százalékát, összesen 42,3 milliárd forintot. Ha figyelembe vesszük a most induló magántőke bevonásával történő beruházásokat, további 10,8 milliárd forint értékű fejlesztésre kerül sor" - közölte a tárca munkatársa.