Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Részlegesen lezárják a fogaskerekűt

2004.07.20. 13:47
Egy, a pálya fölött átívelő vasúti híd felújítása miatt egész augusztusban csak Városmajor és Svábhegy között jár a fogaskerekű. A Fővárosi Önkormányzat illetékes előre tervezett munkáról beszél, egy szakmai szervezet szerint a vágányzár is bizonyítja, hogy a fogaskerekű teljes felújításra szorul.
A fővárosi ellenzék a fogaskerekű válságos állapotáról adott ki közleményt, a BKV szerint a fogaskerekűre nyugodtan fel lehet ülni, az utazókat nem fenyegeti veszély, írtuk hétfőn. Az Index értesülése szerint július 26. és augusztus 31. között a fogaskerekűt mégis lezárják a Széchenyi-hegy és Svábhegy között.

Tekintse meg képeinket!
Aba Botond, a BKV vezérigazgatója lapunknak elmondta: a vasút lezárása és annak állapota között nincs összefüggés. Az Agancs utcánál egy közlekedési felüljárót újít fel a Fővárosi Önkormányzat. "A vágányzárat a BKV is kihasználja, és javításokat végez a pálya érintett szakaszán" - mondta Aba Botond, aki a fogaskerekű fennállásának százharmincadik évfordulóján tartott pénteki ünnepségen rémhírnek nevezte, hogy a vasút sürgős felújításra szorul.

"A híd lezárása nem váratlan, a munkálatokat két éve tervezzük" - mondta Hladon Andrea, a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztályának ügyintézője. A "régi és csúnyácska" műemlék jellegű hídon jelenleg látványos repedések és rozsdafolyások vannak.

"Ha beütemezett lett volna a hídjavítás, akkor a BKV hónapok óta készült volna a vágányzárra" - mondja az Indexnek Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Egyesület szóvivője. A fogaskerekű üzemet szerinte egyben kell tekinteni, melyhez a közúti felüljárók is hozzátartoznak. Dorner szerint a fogaskerekű teljes felújításra szorul.