Mátyás
-6 °C
1 °C

Politikai mutyizással vádolják Molnár Gyulát

2005.03.29. 09:31
Molnár Gyula budapesti MSZP-elnök szerint csak apró technikai módosításokat adott be a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásához, Újpest első embere viszont állítja, szó nincs apró módosításról, a pénz elosztási módjára tett javaslatot Molnár, írja a keddi Népszabadság.

Felrúgva egy már szentesített megállapodást, Molnár Gyula, a budapesti szocialisták vezetője, egyben Újbuda polgármestere képviselőtársával, Élő Norberttel önálló törvénymódosítást készül benyújtani az Országgyűléshez a fővárosi forrásmegosztásról - értesült a Népszabadság. A lap szerint a fővárosi szabad demokraták sem tudnak a kezdeményezésről, s "politikai mutyizásnak" minősítik az eljárást.

A főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról - azaz az önkormányzatokat közösen illető pénz elosztásának módjáról - közösen szóló tárgyalások eredményeként ez év elején írták alá a kerületek vezetői és Tiba Zsolt budapesti főjegyző azt a megállapodást, mely szerint közös bizottságot állítanak fel, hogy kidolgozzák a forrásmegosztásról szóló törvény átfogó módosítását vagy egy új megalkotását. A napokban viszont felbukkant egy szocialista tervezet, amelyet a Népszabadság információi szerint hivatalosan mindössze a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségének (BKKÖSZ) juttattak el.

Meglepődött a kezdeményezésen Ikvai Szabó Imre, a forrásmegosztásért is felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, aki Népszabadságtól értesült a tervezetről. Elmondta. jelenleg is zajlanak a kerületi polgármesterekkel ez ügyben az egyeztetések. "A forrásmegosztás fontosabb ügy annál, hogy politikai mutyizás áldozatává váljon" - fogalmazott. A politikus egyébként ezen a héten találkozik Molnárral, s úgy tervezi, hogy akkor erről is beszélgetnek.

Újbuda polgármestere az önkormányzat sajtóirodáján keresztül azt üzente: mindez egyelőre egy javaslattervezet, tehát a benne foglaltak mindössze elképzelést jelentenek. Az ellenzők álláspontja valószínűleg félreértésből ered, hiszen "csak technikai módosításról" van szó, amely nem azonos az átfogó reformmal.

A tervezettel Molnár párttársa, Hajdu Lászó XV. kerületi polgármester sem ért egyet maradéktalanul, a szocialista politikus levélben jelezte mind a huszonhárom kerületnek, hogy az elképzeléssel számos szempontból nem tud egyetérteni. Újpesti kollégája, Derce Tamás egyenesen felháborítónak tartja Molnár eljárását. Szemben Újbuda polgármesterének érvelésével, azt hangsúlyozta, szó sincs egyszerű technikai módosításról, hiszen Molnár épp a lényegre, a pénzelosztás kiszámítására tesz javaslatot.