A főváros beszáll a zsidónegyed körüli vitákba

2004.10.04. 17:21
Sem lebontani, sem leomlani hagyni nem szabad a pesti zsidónegyedet, vallja a fővárosi önkormányzat, ezért 1,4 milliárdos céltartalékkal támogatná a VII. kerületi városrész értékmegőrző felújítását. Ehhez a kerületnek új szabályozási tervet kéne készítenie és változtatási tilalmat kellene elrendelnie. Erzsébetváros polgármestere elmondta, a városrehabilitációs pénz elnyeréséért ennél jóval nagyobb összeget kellene befizetniük önrészként, így ez nem valódi segítség.
A főváros szerint a zsidónegyed körül kialakult vitában képviselt álláspontok egyike sem áll meg önmagában, így közvetítenének a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a VII. kerületi önkormányzat között.

Mint ismeretes, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) 2004. szeptember 1-én egy civil szervezet beadványának hatására műemléki jelentőségű területté nyilvánította az egykori pesti zsidónegyed néven ismert területet, az önkormányzatnak azonban nincs rá pénze, hogy a műemléki előírásoknak megfelelően újítsa fel a házakat.

Schneller István, Budapest főépítésze szerint a kerületnek változtatási tilalmat kell elrendelnie, és komplex rehabilitációs programot kellene készítene, mellyel sikerrel pályázhatna a főváros 1,4 milliárd forintos városrehabilitációs céltartalékára. Demszky Gábor főpolgármester elmondta, ezzel a döntéssel szeretnék megerősíteni a KÖH által meghirdetett "moratóriumot". Hozzátette: "Amint a kerület akcióterületté nyilvánította a negyedet, a főváros forrásai megnyílnak."

Nem segít

A VII. kerület polgármestere, Hunvald György az Indexnek elmondta, a főváros kezdeményezéséről és a sajtótájékoztatóról csak utólag értesült. Szerinte a most felkínált lehetőség eddig is adott volt, de a városrehabilitációs keretre kiírt pályázat feltételei ezúttal sem módosultak, így Erzsébetváros továbbra sem folyamodhat az összegért. Ennek oka, hogy a kiírók olyan nagy önrészt követelnek a pályázóktól, amit egy "szegény kerület" nem tud kifizetni, és ami a hetedik kerület esetében meghaladná az elnyert összeget, mondta Hunvald.

A kerület részéről egyébként Koromzay Annamária, a VII. kerület szociális alpolgármestere vett részt a sajtótájékoztatón. Szerinte a ma már elfogadhatatlan színvonalú szobakonyhás lakások megújításra szorulnak.

Egységesen pályázni

Demszky elmondta, a hetedik kerület így is több száz milliót költ évente társasházakra; ma már az egyedi támogatások helyett egységes támogatásokban kell gondolkodni. "Ha ezek a külön-külön elköltött összegek a főváros rehabilitációs számláján landolnának, akkor egységes forrásokkal már eséllyel pályáznánk az EU-s pénzekre" - fogalmazott.  • Tippek
  • Bankszámla