Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Újabb rapid vezetőváltások a fővárosi közműcégeknél

2007.05.24. 15:47
Kivonultak csütörtökön is az ellenzéki képviselők a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának üléséről, ahol a bentmaradt kormánypártiak döntöttek a Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek javaslatáról. Persányi Miklós, az állatkert megbízott vezetője lett a vidámpark igazgatóságának az elnöke.

Csakúgy, mint egy hónapja, a csütörtöki rendkívüli ülésen is a városvezetés szűkszavú előterjesztése alapján született döntés több tucat gazdasági társaság igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjairól, illetve a cégvezetőkről. A fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának ülésén a kormánypárti tagok a helyszínen kiosztott, csupán neveket tartalmazó lista alapján döntöttek a kinevezésekről.

A Fidesz-KDNP képviselők antidemokratikusnak, politikai színjátéknak tartva a kormánypártok eljárását, ezúttal is kivonultak a szavazás előtt a teremből. Az MDF képviselője részt vett a döntéshozatalban, de nemmel szavazott a javaslatokra.

A képviselők több mint félórás várakozás után kapták meg a Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatot, amelyben a cégvezetők neve mellett csak a kormánypártok igazgatósági és felügyelőbizottsági jelöltjei szerepeltek.

Kivonulás, jogi lépések

Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP írásos javaslatot tett az ellenzéknek felajánlott helyekre. Az MDF frakcióvezetője viszont azt jelezte, hogy csak az ellenzékiek belső egyeztetése után lehet szó javaslataik benyújtásáról. A vitában éles pengeváltás volt Tarlós István Fidesz frakcióvezető és Csatlós Csaba (MDF) között a demokrata fórum ellenzéki szerepéről, amit Tarlós kétségbe vont.

Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője felvetésére egyórás vita zajlott az ülés összehívásának jogszerűségéről. A politikus szerint sem a bizottság, sem a közgyűlés szervezeti szabályzatának nem felelt meg az ülés összehívása. Az előírással ellentétesen nem kapták meg ugyanis négy nappal korábban az írásos előterjesztést. Úgy vélte, később komoly gondok lehetnek, ha a most szerinte jogszerűtlenül megválasztott cégvezetők, igazgatóságok döntéseit megtámadják.

A frakcióvezető szorgalmazta, hogy a bizottság döntése előtt kérjék ki a főjegyző álláspontját. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két főpolgármester-helyettes előterjesztésének jogszerűségét bizonyító főjegyzői aláírás is hiányzik az anyagból. Kivonulásukat követően a politikus az MTI-nek elmondta, megvizsgálják azt, hogy milyen jogi lépéseket tudnak tenni az általuk jogszerűtlennek tartott döntés miatt.

Somlyódy Csaba közölte, mivel szerinte az ellenzék politikai színezetet ad az ügynek, neki is politikai szándéka van, az, hogy most hozzanak döntést. Hozzátette, hogy a testület határozata ellen megfelelő jogi fórumokhoz lehet fordulni. Hutiray Gyula (Fidesz) rámutatott, hogy a közigazgatási hivatal, de még inkább a cégbíróság is fontos jogi fórum lehet.

Hagyó, Persányi, Tüttő

Az önkormányzat legnagyobb cégének a Főgáz Zrt.-nek júniustól Bakonyi Tibor lehet az új vezérigazgatója. Az országgyűlési és fővárosi képviselői mandátumáról összeférhetetlenség miatt le kell majd mondania.

Kocsis László, a Főkert, Port Ferenc a Budapest Film, Házi Zoltán, a Nagybani Piac, Bubla Gyula pedig a kéménysepréssel foglalkozó cég vezetője marad újabb négy évig. Simóka Kálmánné a temetkezési intézet vezérigazgatója a jövő év végéig, Tari Julianna, a vidámpark vezérigazgatója pedig ez év szeptemberéig marad posztján. Utóda Kőfalvi Tamás lesz ezután. Nem változott a külföldi tulajdonosok hatáskörébe tartozó vízművek vezérigazgatójának személye, és a csatornázási művek vezérigazgatójának személye sem.

Az igazgatóságok, felügyelőbizottságok korábbi kormánypárti delegáltjai jórészt kicserélődtek, csakúgy, mint több kisebb cég ügyvezetője. Az ellenzék igazgatósági helyekre nem tehet, felügyelőbizottsági tagokra viszont tehet javaslatot. Felügyelőbizottsági elnöki posztot azonban az ellenzék nem kap.

Az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok között megtalálható Hagyó Miklós néhány közeli munkatársa, illetve olyan kerületi szocialista politikus is, aki korábban választókörzetében, a XII. kerületben és fővárosi szinten is segítette őt. Így például Tüttő Kata, aki a Főgáz felügyelőbizottsági elnöki posztjának a várományosa. Érdekesség az is, hogy Persányi Miklós, az állatkert megbízott vezetője lett a vidámpark igazgatóságának az elnöke.

Elhalasztották Persányi kinevezését

Csak a jövő héten csütörtökön nevezhetik ki a Fővárosi Állat- és Növénykert élére ideiglenes főigazgatónak Persányi Miklóst. A Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának csütörtök délutáni rendkívüli ülésén elnapolták a javaslat tárgyalását, mivel kétségek merültek fel a rendkívüli ülés jogszerűségével kapcsolatban.

A testület két napja már döntött arról, hogy május végével felmenti posztjáról az állatkert jelenlegi főigazgatóját. Persányi Miklós ideiglenes főigazgatói kinevezéséhez azonban nem volt meg a minősített többségű szavazat.

Időpont-egyeztetés után eldőlt, hogy május 31-én, a jelenlegi főigazgató mandátumának lejárta napján tudnak dönteni az állatkert megbízott főigazgatójáról. Persányi Miklós a posztra kiírt pályázat elbírálásig, várhatóan három hónapig lenne megbízott vezetője az állatkertnek. A bizottság két napja Bogsch Ilma jelenlegi főigazgatót saját kérésére május végével felmentette posztjáról. A távozó vezetőnek, akinek megbízatása jövő ősszel járt volna le, a bizottság 10 millió forintos egy összegű jutatást szavazott meg, amit hárommillió forint járulék terhel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?