Emília
18 °C
26 °C

Drága lesz teherautózni Budapesten

2007.11.19. 15:39
A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülése után bejelentették, hogy nyugdíjas HÉV-bérletet csak 65 éven felettiek vásárolhatnak januártól. Nyolcezer forintra emelkedik a teherautók behajtási engedélye a belső városrészekbe.

A Főpolgármetseri Kabinet hétfői ülésén úgy döntöttek, hogy tízszeresére emelik a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók behajtási engedélyét Budapest belső kerületeibe. 1990 óta a behajtási díj nyolcszáz forint volt, jövő évtől azonban nyolcezer lesz. Szigorítják az engedélyek ellenőrzését is: eddig cégenként osztották, mostantól rendszámra lehet csak kérni. A tapasztalatok szerint a nagyobb cégek ugyanis visszaéltek az engedélyekkel, akár féltucatnyi autó is használta ugyanazt az engedélyt. A díjemelésből egymilliárd forint bevételt vár Budapest. A pénzt parkolásfejlesztésre, például P+R parkolók építésére akarják költeni.

Az állam kiszáll a 65 év alattiak utazási támogatásából, így nyugdíjas HÉV-bérletet januártól csak 65 év felettiek vásárolhatnak. A változás négyezer nyugdíjast érint Budapesten, nekik 2008-tól teljes árú, dolgozói bérletet kell venniük.