Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Bőhm és Gy. Németh megmentette Aba Botondot

2006.12.14. 12:15
Az SZDSZ és az MSZP volt frakcióvezetője, Bőhm András és Gy. Németh Erzsébet saját frakcióikkal szembeszállva, nem támogatták, hogy a Fővárosi Közgyűlés nagyobb hatalmat adjon a gazdasági bizottságnak, és így a közműcégek vezetőit továbbra is a közgyűlés választhatja ki. Ezzel megmentették Aba Botondot, a BKV vezérigazgatóját - mondta egy városházi forrásunk. Elsöprő többségel választották meg Demszky egyetlen helyettesét.

Hagyó Miklós

Elsöprő többséggel, 56 támogató szavazattal megválasztották Demszky Gábor egyetlen helyettesének a szocialista Hagyó Miklóst csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Hagyó megválasztását az ellenzék is támogatta, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek ugyanis csak 34 képviselője van a közgyűlésben. A két másik helyettesről egyetértés hiányában nem szavaztak, az MSZP és az SZDSZ februárig egyezetet a személyekről.

Nem sikerült viszont Steiner Pál MSZP-farkcióvezető és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ frakcióvezető közös indítványát eredeti formájában átvinni. Steiner és Ikvai-Szabó azt javasolták, hogy csökkentsék a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét, és delegáljanak számos jogosítványt a gazdasági bizottságnak.

Meg akarták kerülni a közgyűlést?

Ez azt jelentette volna, hogy az egyik legfontosabb közgyűlési hatáskörről a testület lemondott volna, így a közműcégek élére egy szakbizottság választhatott volna a továbbiakban vezetőket. Egyes vélemények szerint így az MSZP-SZDSZ koalíció megkerülte volna a közgyűlést, kiüresítette volna a budapestiek által közvetlenül megválasztott testület jogkörét.


Aba visszakapaszkodhat

A gazdasági bizottságban viszont várhatóan a koalíciónak a közgyűlésinél nagyobb többsége lesz, nem egy szavazattal lesz több az SZDSZ-nek és az MSZP-nek, és így ott könnyebben irányíthatták volna a szavazásokat a város vezetői, a törékeny, mindössze egyetlen fős közgyűlési többséggel szemben.

A koalíció működése szempontjából létfontosságú javaslatot azonban Bőhm András volt SZDSZ-frakcióvezető és Gy. Németh Erzsébet volt MSZP-s frakcióvezetőnő ellenezte, sőt, Gy. Németh javasolta, hogy külön szavazzanak a gazdasági bizottság hatásköreiről, így sikerült végül megakadályoznia, hogy a céges ügyekben a kisebb testület dönthessen. "Ezzel megmentette Aba Botondot, a BKV vezérigazgatóját" - mondta egy városházi forrásunk.

Gy. Németh és Bőhm együtt szavazott

Gy. Németh és Bőhm többször is tartózkodott vagy nemmel szavazott a koalícióval szemben, így gyakran a fideszes, illetve KDNP-s álláspontot támogatták, előzőleg ugyanis Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető is hasonló javaslatokat terjesztett elő, mint Gy. Németh.

Végül a gazdasági bizottság hatásköreiről szóló szabályokat a vitatott pontok nélkül szavazta meg a testület, itt az MDF teljesen együtt szavazott az MSZP-vel és az SZDSZ-szel.

Drágulnak a közüzemi díjak
A kormánypárti képviselőknek a döntéshez minimálisan szükséges számú szavazataival döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön az esti órákban a jövő évi közműdíjak emelésekről. A döntés szerint Budapesten januártól 37 százalékkal, áprilistól további 8,4 százalékkal drágul a távfűtés.

A BKV-tarifák átlagosan több mit 13 százalékkal, a vízdíj 9,8 százalékkal, a csatornadíj 9,4 százalékkal, a szennyvíz-szippantás díja 9,6 százalékkal, a szemétdíj 8,4 százalékkal, a temetkezési díj 8,1 százalékkal drágul. A kormány konvergenciaprogramjában jelzett 6,2 százalékos inflációnál jóval nagyobb mértékű áremelést az ellenzék elutasította, mert szerintük a javaslatok háttéradatai megalapozatlanok.
A gazdasági bizottság ügyeivel együtt az SZMSZ, vagyis a szervezeti és működési szabályzat többi módosítását megszavazta a közgyűlés. Így 15-16 bizottság alakulhat a fővárosban. A tizenhatodik hatásköreit még nem rendezték egyértelműen, mert ez a testület az utolsó pillanatban jöhet létre. Ennek vezetője Tarlós István Fidesz-frakcióvezető lehet. Állítólag ő akart a közművelődési bizottság élére kerülni, ez nem hivatalos forrásból származó információnk.

Bevonják az MDF-et?

A balliberális koalíció két meghatározó személyisége az Indexnek kommentálta a csütörtöki fejleményeket: egyikük hangsúlyozta, hogy az MSZP-frakcióban nagy elégedetlenséget váltott ki Gy. Németh magatartása. A másik anonim nyilatkozó azt hangsúlyozta: a történtek után egyértelműen szükség lesz az MDF bevonására a főváros irányításába. Ennek érdekében a koalíciós pártok figyelembevették az MDF szempont5jait is a bizottsági struktúra kialakításánál, jelezte előre tudósítónk. A közgyűlés így is tett.

Egész napos háttéregyeztetés és többórás zárt ülés után a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön csaknem egyhangúlag létrehozott 15 bizottságot, s megválasztott hét tanácsnokot.

Súlytalan bizottságokat vezet az ellenzék

A bizottságok közül ötöt, a kevésbé jelentőseket ellenzéki elnökök irányíthatják. Mint azt az MTI képviselőktől megtudta, a zárt ülésen az ellenzékiek sérelmezték, hogy a bizottságokban 3-5 fős lesz a kormánypárti többség, ami a közgyűlésben csak egyfős. A zárt ülésen éles vita bontakozott ki, a Fidesz-KDNP szövetség kifogásolta ugyanis, hogy az ő rovásukra kap bizottsági helyeket az MDF. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető fel is tette a kérdést, hogy ellenzéknek tekinthető-e még az MDF. Hock Zoltán MDF-frakcióvezető visszautasította a kormánypárt közeliség vádját és jogszerűnek nevezte a javasolt bizottság helyfelosztást.

Az öt szocialista és a két SZDSZ tanácsnoknak februárig nem lesz semmilyen hatásköre, infrastrukturális háttere. Ez ügyben a további főpolgármester-helyettes választásokkal összefüggésben változhat a helyzet. bizottsághoz. A közműcégek felügyelőbizottságaiból a Fidesz visszahívta az előző ciklusban delegált összes személyt, akiknek mandátuma jövő júniusig szólt. Az új delegáltak között érdekességnek számít a Főkert Zrt. felügyelőbizottságába delegált Papcsák Ferenc, aki a kormánypártiak ismerete szerint egy konkurens cég ügyvédje.

Loppert Dániel a kisebbségi bizottságban

A bizottságok összetételének egyik érdekessége, hogy a Tarlós István által vezetett kisebbségi bizottságba a Fidesz delegálta azt a Loppert Dánielt, aki néhány éve nyilvánosan hazaárulónak nevezett Medgyessy Péter miniszterelnököt.  • Vennék
  • Hírek