Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky Gábor helyrerakta a folyamatosan késő fővárosi MSZP-frakciót

2008.09.25. 13:07
Nem lehet a jövőben a Fővárosi Közgyűléssel egy időben frakcióülést vagy bizottsági ülést tartani, mert ezek miatt folyamatosan áll a munka. 16 új díszpolgára lett Budapestnek.

A szocialisták reggeli frakcióülése miatt csaknem egyórás késéssel kezdte meg munkáját csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés.

Demszky Gábor és Csomós Miklós Fidesz frakcióvezető-helyettes is nehezményezte ezt az immár rendszeressé vált gyakorlatot. A főpolgármester kérte, hogy a jövőben ne tartsanak frakció-, illetve bizottsági ülést a közgyűléssel párhuzamosan.

A napirendről folytatott vitában, helyszíni előterjesztésként, felvették a megvitatandó témák közé a Kossuth téri mélygarázs 6 milliárd forintos közbeszerzési eljárásával foglalkozó, és egy közel 6 milliárd forint körüli Bécsi úti ingatlaneladásról szóló javaslatot.

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) indítványára a szocialisták és a fideszesek szavazataival levették a napirendről a Szónokok Hordója előterjesztést. Bojár Iván (SZDSZ) nehezményezte, hogy már másodszor veszik le javaslatát a szocialisták. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető "a városban elszabaduló jelenségekkel" indokolta, hogy miért támogatják az MSZP javaslatát.

Szintén Devánszkiné Molnár Katalin javaslatára, csaknem egyhangúlag levették a közgyűlés napirendjéről a parkolási rendelet módosítását. Így nem tárgyalnak a több kerület által kért fizetőövezet-bővítésről és a VI. kerület által szorgalmazott, este 11.00 óráig tartó díjfizetésről sem az Operaház térségében.

A közgyűlésben egyébként csütörtökön Hunvald György (MSZP) távolléte miatt, az MSZP-SZDSZ koalíció és az ellenzék képviselői egyforma számban vannak jelen. Emiatt minden döntés csak úgy születhet meg, ha legalább egy ellenzéki megszavazza azt.

A napirend elfogadása és módosítása után szavaztak arról, hogy Budapestnek legyen 16 új díszpolgára. Ezzel 68-ra nőtt Budapest díszpolgárainak száma.

Az eseti bizottság javaslatára díszpolgári címet kapott a legutóbb három olimpián aranyérmet nyert vízilabdacsapat hat tagja, Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán és edzőjük Kemény Dénes. A Fidesz helyszíni javaslatára a korábban három olimpiai aranyérmezett szerzett Gyarmati Dezső, az MSZP indítványára pedig az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György is díszpolgár lett.

Az eseti bizottság javaslatára díszpolgári címben részesült Berek Katalin színművész, Heller Ágnes filozófus, Juhász Ferenc költő, Márk Gergely rózsanemesítő, Marton László szobrászművész, Szelényi Iván szociológus és Zwack Péter üzletember.

Az eseti bizottság javaslatára egyhangú szavazással Pro Urbe Budapest díjban részesült Fehér László festőművész, Fenyő Miklós előadóművész, Iványi Gábor lelkész, Koncz Zsuzsa előadóművész, Papp László kórházi főigazgató és Paskai László bíboros.