Szilárda
0 °C
6 °C

Fővárosi büdzsé: hitelek és beruházások

2006.02.10. 17:59
Jelentős, 53 milliárd forintos hitelfelvételre kényszerül 2006-ban Budapest, többi között a metróberuházások miatt - derül ki a most elkészült költségvetési tervezetből, amelyet az InfoRádió ismertet.

A büdzsét előkészítő Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádióban közölte: a költségvetés főösszege 416 milliárd forint; a legnagyobb bevételi forrás 153-154 milliárd forinttal az iparűzési adó, az áprilistól hatályba lépő luxusadó szaldóját viszont nullára tervezik. A 153-154 milliárdos iparűzési adónak a fele amúgy a kerületnek jár, vagyis a főváros ennek az összegnek csak az 50 százalékával rendelkezhet - tudta meg az Index.

A főjegyző az InforRádiónak elmondta: a hitelfelvételre főleg a négyes metró építése, illetve a kettes metró szerelvényeinek cseréje miatt van szükség; a főváros összesen több mint 160 milliárd forintot fordít idén beruházásokra.

Tiba Zsolt szerint az idei budapesti költségvetés teljesen egyensúlyban van. Az InfoRádió kérdésére a főjegyző hozzátette, hogy 2006-ban 19 milliárd forint lejárt hitelt fizet vissza Budapest. A főváros teljes adósságállománya 2006-ban 150 milliárd forint lesz.

Vita a metró költségeiről

A metrón kívül is lesznek beruházások
Az Index információi szerint a metróépítésen kívül is lesznek nagyobb fővárosi beruházások idén. Ezek közé tartozik az útfelújítások folytatása, a nagykörúti villamosok cseréje, és mintegy 30 kilométernyi kerékpárút kiépítése, továbbá új BKV-buszok beszerzése. Ezek és más közlekedési projektek összesen kétszámilliárd forint körüli összegbe kerülnek. Mindez egyébként nem mond ellent a Tiba Zsolt főjegyző által említett 160 milliárd forintos összegnek, minthogy nemcsak fővárosi, hanem európai uniós és kormányzati pénzeket is fordítanak majd Budapesten útberuházásokra. Mindemellett például 820 millió forintot szán az önkormányzat az Erzsébet tér átépítésére a belvárosban.

Csütörtökön a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció azt állította: hiányzik a 2006-os állami büdzséből a 4-es metró építési költségének a fele.

A fővárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának fideszes tagja közölte: az idei állami költségvetésben 15,8 milliárd forint szerepel metróépítés céljára. Hutiray Gyula szerint a főváros viszont úgy számolt, hogy 37 milliárd forintot fordítanak 2006-ban a beruházásra.

A vonatkozó jogszabály szerint az állam az építkezés 78,9 százalékát állja, így idén 29,2 milliárd forintot kellene adnia - tette hozzá az ellenzéki politikus. Hutiray Gyula úgy vélte: vagy lassabb lesz az építés annál, mint ahogy azt a főváros kommunikálja, vagy az államháztartási hiány lesz nagyobb a tervezettnél.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes csütörtökön a felvetésre annyit mondott, hogy az idei metróköltség fedezete megvan. Tiba Zsolt az InfoRádióban határozottan cáfolta, hogy az 53 milliárd forintos hitelfelvételre a metróépítés állami forrásának feltételezett hiánya miatt lenne szükség. Hozzátette, hogy az állami hozzájárulás pótlására nem lenne pénze a fővárosnak.