Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Meghiúsult a ferencvárosi alpolgármester-választás

2005.03.10. 18:49
Nem választotta meg alpolgármesternek a Fidesz jelöltjét a ferencávrosi önkormányzat képviselő testülete. A jólértesültek szerint a múlt héten még fideszes támogatással kisebbségi kormányzásra készülő SZDSZ újra a szocialistákkal állhat össze.

Elmaradt a IX. kerületi képviselő-testület csütörtök délutáni rendkívüli ülésén a fideszes alpolgármester megválasztása, amit a szabad demokrata polgármester a helyszínen szóban kezdeményezett. Gegesy Ferenc polgármester előterjesztéséről nem nyitottak vitát, a szavazás előtt azonban Hardi Róbert SZDSZ frakcióvezető a döntés egy héttel való elnapolását kezdeményezte, hogy ez idő alatt egyéb személyi kérdésekről egyeztetni tudjanak.

Költségvetési vita

Ügyrendi javaslatról lévén szó, ez ügyben nem lehetett vitát nyitni. Az MSZP- és az SZDSZ-frakció ezt követően a polgármester tartózkodása mellett döntött a téma elnapolásáról. A szavazást követően Bácskai János, a polgári frakció vezetője ügyrendi felszólalás keretében értetlenségének adott hangot amiatt, hogy meghiúsult Zombory Miklós fideszes képviselő főállású alpolgármesterré választása.

A polgármester azt követően indítványozta a fideszes alpolgármester megválasztását, hogy a múlt héten, a szocialisták tartózkodása mellett, a Fidesztől a MIÉP-ig terjedő ellenzéki támogatással szavazta meg az SZDSZ a kerület költségvetését. A polgármester emiatt megszűntnek nyilvánította az SZDSZ-MSZP-koalíciót és tárgyalásokat kezdett a Fidesszel a korábbi önkormányzati ciklus hagyományát felélesztő fideszes alpolgármester megválasztásáról.

Újra összeállnak?

Az MSZP azért nem szavazta meg a költségvetést, mert a polgármester elutasította azt a javaslatukat, hogy egy sportcentrumot építsenek. Ezt megelőzően feszültség alakult ki a kormánypárti koalícióban amiatt is, hogy a polgármester elvonta Bánsághy Tamás szocialista alpolgármester hatásköreit. Szerinte ugyanis helyettese az önkormányzati érdekekkel ellentétes megállapodást készített elő a Gastorg Kft. tartozásainak rendezésével kapcsolatban.

Az MTI nevük elhallgatását kérő kormánypárti politikusoktól úgy értesült, a jövő heti testületi ülésig az MSZP és az SZDSZ arról is egyeztet, hogy Bánsághy Tamást Pál Tibor váltaná fel az alpolgármesteri poszton. A múlt évi kormányfőváltást követően a belügyi tárca politikai államtitkári posztjáról menesztett Pál Tibor korábban éveken át alpolgármester volt a kerületben.  • Vennék
  • Bankszámla