Konrád
8 °C
26 °C

Fűtetlen lakások százai a fagyos Budapesten

2005.02.10. 11:45
Csaknem háromszáz lakásban szünetel a gázszolgáltatás Budapest különböző részein, a leghidegebb téli napokon. A társasházi csőrendszerek vészes elavultságát sokszor későn veszik észre a lakók, ilyenkor a gázművek köteles elzárni a gázt, a rekonstrukció költségei pedig a lakókat terhelik. A közműhelyzet javul, de a fővárosban még mindig túl sokan fáznak. Egy Szondi utcai társasházban például december elején zárták el a gázt, és úgy tűnik, csak a naptári tél végén kapcsolják vissza.

Tizenöt lakóház összesen 293 lakásában szünetel a gázszolgáltatás, ma, Budapesten. Jelentősen növeli a számot a gázrobbanás sújtotta Hős utcai társasház százötven lakása, tudtuk meg a Fővárosi Gázművek hálózati igazgatójától, Csallóközi Zoltántól.

A lakók felelőssége

Statisztika
A Fővárosi Gázművek február 4-i adatai alapján:

 • A dél-pesti régióban 6 ház, köztük a 150 lakásos Hős utcai maradt gáz nélkül. Összesen 175 lakásról van szó.
 • Budán 5 ház összesen 40 lakásában szünetel a gázszolgáltatás.
 • Észak-Pesten 5 házban nincs fűtés, meleg víz stb. Köztük az egyik 28, a másik 40 lakásos, összesen 78 lakást érint a kényszerszünet.
 • A fűtetlenség oka, hogy Magyarországon sajátos, sokszor alkalmatlannak tűnő rendszerben folyik a gázcső-rekonstrukció. A Főgáz felelőssége a házak kapujában megszűnik, az ő hatáskörük arra terjed ki, hogy figyelmeztessék a közös képviselőt vagy a háztulajdonost, hogy az ingatlan csőrendszere elavult és javításra szorul. Igazán kritikus esetben pedig (például gázszivárgásnál, vagy ha veszélyessé válik a helyzet) azonnal elzárják a ház főcsapját.

  Ha nem önkormányzati tulajdonról van szó, a ház lakóinak dolga, hogy a hiba orvoslásáról gondoskodjanak. A normális menet szerint a társasházak alvállalkozókkal kötnek szerződést, akik kijavítják a hibát, majd a Gázművek - újabb ellenőrzés után - visszaköti a házat a hálózatra. A társasházak közmű-rekonstrukciós pénzekre vagy kedvezményes hitelekre pályázhatnak az önkormányzatoknál.

  Társasházi morál

  Nehéz azonban olyan magyar társasházat leképzelni, ahol ezek a dolgok valóban olajozottan működhetnek. Egy nem eléggé rámenős közös képviselő miatt a lakók eleshetnek a közmű-rekonstrukcióra fordítható pályázati pénztől, így maguknak kell kiizzadni az átfogó csőfelújítás költségeit. A szociálisan rászoruló lakók nem engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a rájuk eső részt, a tehetősebbek pedig nem szívesen fizetnek mások helyett, és akkor nem beszéltünk még az alvállakozó kiválasztásáról. Világos, hogy egy ilyen kérdésben ritkán ért egyet a lakóközösség.

  Ráadásul vannak olyan "bátor" közös képviselők, mondta Csallóközi Zoltán, akik a Főgáz első figyelmeztetése után házilag próbálják megoldani a problémát, és átfogó rekonstrukció helyett például egyszerűen leszigeteltetik azt a csövet, ahol a gázszivárgást észlelték, míg a csőrendszer tovább pusztul.

  Két hónapja gáz nélkül negyven lakás a belvárosban

  Így eshet meg, hogy december 7-e óta gáz nélkül áll egy negyvenlakásos társasház a belvárosban, mint egyik olvasónk írta. Aki tudta, elhagyta a Szondi utca 38.-at, miután a házban található negyven lakás "összes élőlénye fűtés, ígéret, és mindenféle biztosíték nélkül magára maradt", tette hozzá.

  "A Gázművek már 2002-ben figyelmeztette a házat, hogy felújításra szorul a csőrendszer" - mondta az Indexnek Fürst György, a kerület egyik alpolgármestere. Hozzátette, a 22 százalékos önkormányzati tulajdonú ház akkor pályázaton nyert is másfélmillió forintot, amelyet azonban bent hagyott a kasszában, pedig az összeget saját részként számolták volna be egy hasonló, fővárosi pályázaton, amellyel a felújítás teljes összegét fedezhették volna.

  Így a régi csövek maradtak, a Gázművek pedig 2004. december elején elzárta a főcsapot. Az önkormányzat villany- és olajradiátorokat utalt ki az önkormányzati lakásokba, ami miatt viszont a villanyszámla növekedett hatalmasra. Fürst György elmondta, a ház több mint kétmillió forintos köztartozást halmozott fel, így a lakók ezúttal nem pályázhatnak a felújítás körülbelül 3,5 millió forintos költségére.

  Visszatérítendő segéllyel oldódott meg a helyzet

  Két hónap fázás után a tulajdonosok ráálltak, hogy kifizessék a felújítás költségeinek rájuk eső részét, így a Szondi utcai házban február végén visszakapcsolhatják a gázt, mondta az Indexnek a ház közös képviselője, Máté Csaba. Mint mondta, 2002-ben tényleg nyertek felújítási pénzt, de az összeg másik felét a lakástulajdonosoknak kellett volna hozzátenniük, és nyáron ehhez túl kevés embert aggasztott a gázcsövek állapota.

  A ház egyik lakója, Ivanovics Anikó ugyanakkor felhívta a figyelmünket, hogy a lakóknak fogalma sem volt róla, hogy 2002-ben pályázati pénzt nyertek. Ivanovics, aki a közös képviselőt hibáztatja, amiért a lánya két hónapja fagyoskodik, úgy tudja, 2002-ben egyébként az önkormányzat fizette volna a felújítás teljes költségét.

  Bármi is történt, 2004. december elzárták a főcsapot. Sok vacogás és önkormányzaton futott kör után a fizetőképes lakók 2005 januárjában döntöttek úgy, hogy összeszedik a felújítási költségek 50 százalékát, de ez csak négyszázezer forint híján jött össze. Az önkormányzat azonnali segélyként biztosította a 3,2 millió forint másik felét, amit az önkormányzati lakásokon keresztül "le fog lakni". A hiányzó négyszázezret pedig a kerületi vagyonkezelő pótolta ki, ezt a lakóknak 12 hónap alatt tulajdoni hányad szerint kell majd visszafizetniük. Mivel a legolcsóbb ajánlattal jelentkező alvállakozó, a Gáz Hungária két személyt biztosít a javítási munkákra, Máté Csaba szerint jó, ha február végén újraindulhat a gázszolgáltatás.

  Pozitív tendencia

  A Főgáz hálózati igazgatója szerint egyébként nem ez a történet a jellemző, 2004-ben például 616 fővárosi ház gázcsőhálózatát újították fel, ami - összevetve a 2002-es 157-tel - jelentős javulás. A 616 ház 60 százalékában a lakók előre gondoskodtak a felújításról, a maradék 40 százaléknál bekövetkezett a baj, el kellett zárni a főcsapot, és csak némi kényszerszünet után állt vissza a szolgáltatás. Csallóközi a helyzet javulását azzal indokolta, hogy a leginkább érintett belső kerületek (VI.-VII.-VIII.-IX.) működőképes felújítási alapot hoztak létre.