Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Azonnali talajfúrások kezdődnek Csepelen

2007.02.20. 09:36
A főváros közvetítésével úgy tűnik, megoldódhat a Csepelen illegálisan lerakott galvániszap sorsa. Egyelőre katasztrófahelyzet nincs, de azonnali méréseket, talajfúrűsokat rendeltek el a hatóságok, hogy tisztázzák a helyzetet.

Talajfúrásokat végeznek február 21. és 28. között az egykori Csepel Vas- és Fémművek területén, ahol évek óta mérgező anyagokat tartalmazó galvániszap szivárog a talajba és azon keresztül a folyóba. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közleménye szerint a környezet állapotáról szóló jelentés március 31-ig készül el. A költségeket a minisztérium és a csepeli önkormányzat fele-fele arányban biztosítja.

Nincs katasztrófaveszély

A két monitoring kút kialakításával lehetőség nyílik a rendszeres mintavételre, így később is folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a helyzet alakulását. A mintavételeket és vizsgálatokat ugyanaz a laboratórium végzi, mint 2006 júliusában. A Főpolgármesteri Hivatal szerint Csepelen nincs katasztrófaveszély és nincs életveszély az illegálisan elhelyezett galvániszap miatt.


Takarásban

A hulladék nem veszélyezteti a dunai ivóvízbázist sem. Az eddigi szakértői vizsgálatok alapján ezt állapította meg az illetékes hatóságok közreműködésével a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Felszámolják a galvániszap tulajdonosát, a Fríz Kft.-t

A mostani talajfúrásokra azért van szükség - a Főpolgármesteri Hivatal szerint -, mert az utóbbi időben egymásnak ellentmondó adatok és vélemények kerültek nyilvánosságra a galvániszap veszélyességéről. A talajfúrások elősegítik a jelenlegi helyzet minősítését, és a galvániszap tulajdonosa, a Fríz Kft. egyszerűsített felszámolási eljárásának mielőbbi befejezését.

Emlékezetes, hogy február 13-án a minisztérium még tartotta indokoltnak, hogy lépjen a csepeli galvániszap ügyében. Ugyanakkor a környezetvédelmi hatóság feljelentette Illés Zoltán fideszes politikust közveszéllyel való fenyegetés miatt. Illés ugyanis azt mondta korábban, hogy katasztrófahelyzet van.

A miniszter lemondását követelte Illés

A Fidesz február 11-én a további szennyeződések időleges megakadályozása érdekében hatszáz négyzetméternyi nejlonnal takarta le a volt gyártelep területén szakszerűtlenül tárolt veszélyes hulladékot. Illés Zoltán a párt szakpolitikusa akkor felszólította Persányi Miklós minisztert, oldja meg a problémát, vagy mondjon le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!