Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Engedélyek nélkül használják a Garay téri bástyákat

2008.03.08. 14:30
A lakók már hónapok óta beköltöztek a VII. kerületi Garay téri négy lakótornyos üzletközpontba, pedig a házra még nem adtak ki használatba vételi engedélyt. A tűzoltók egyelőre csak az apartmanok ideiglenes lakhatási engedélyének kiadásáról leveleznek a beruházóval, a piaci és a parkolóházi részről egyelőre szó sincs, pedig a Pendola Kft. azt reméli, hogy áprilisban megnyithat a több mint öt éve készülő komplexum.

Garay téri üzletközpont jelenlegi állapotában rendeltetésszerű és biztonságos használatra nem alkalmas - állítják a hatósági engedély kiadását végző tűzoltók, akik egy lakossági bejelentésből szereztek tudomást arról, hogy az engedélyezési eljárás alatt álló épületbe már hosszabb ideje beköltöztek a lakástulajdonosok.

Karácsonyra nem sikerült

A 2003-ban indított 10 milliárdos beruházás munkálatai az utóbbi hónapokban leálltak. A VII. kerületi plaza szolgáltató része, ahol a lebontott piac utódja is helyet kapna, 2007 ősze óta üresen áll, közben azonban a kísértetház tetejére épített négy lakótorony benépesült. A tömbben kialakított 230 új lakás nagy részébe beköltöztek a lakók. A beruházó cég honlapja szerint már csak néhány 20-40 millió forint közötti lakás vár gazdára, és még nem sikerült eladni a 100 millió feletti áron kínált penthouse lakást sem.

Meg fogják tölteni

Az önkormányzat, mint arról az Index már hírt adott, számos formában támogatta az évek során egyre nagyobb költségvetésűvé váló építkezést. A VII. kerület legdrágább projektjéhez százmilliós nagyságrendű hozzájárulást szavazott meg az erzsébetvárosi képviselőtestület területrendezés címén, de az önkormányzat legutóbb hajlandónak mutatkozott beszállni a négyemelet mély parkolóház dotációjába is. Az engedélyek hiánya ellenére a környékbeli lakóknak már felajánlották az éjszakai parkolás lehetőségét. Mintegy 120 autótulajdonos, azok, akik már négy éve is a téren laktak, és négy éve is rendelkeztek gépkocsival, kérhetnek parkolóhelyet a mélygarázsban. Úgy tudjuk, a reggel 8-ig szóló engedély 30 ezer forintba kerül, amit felesben az önkormányzat áll. A KDNP tiltakozása ellenére a képviselőtestület megszavazta a támogatást.

Az Index információi szerint a Pendola Kft. már a karácsonyi vásárlói rohamra szerette volna kinyitni az üzletközpontot, de az épület nem kapta meg a szükséges engedélyeket. A helyzet azóta sem változott, a beruházás a legutóbbi tűzvédelmi bejárás alkalmával sem felelt meg a hatósági elvárásoknak.

A cég értékesítési osztályán az Index kérdésére azt mondták, biztosra veszik, hogy április végre átadhatják majd az egész épületet, amit most is csak a tűzoltóság kekeckedése akadályoz. A Pendola munkatársa szerint a tűzoltók a közeli konkurencia - vagyis az Aréna Plaza - gyors átadása miatt fejmosást kaptak, ezért most a Garayn akarnak példát statuálni.

Nincs hely a tűzoltóautónak

A közép-pesti tűzmegelőzési régió vezetője szerint a túlfűtött érzelmek diktálták a vádakat. Géczi Béla ezredes leszögezte, az Arénánál is rengeteg hiányosságot találtak az átadás előtt, az épületet addig nem is nyithatták meg, amíg azok elfogadható szinten el nem hárultak. A tűzoltóság nem lehet tekintettel sem a karácsonyi vásárra, sem egyéb üzleti érdekekre, mert rendkívüli helyzet esetén felelősség őket terheli - mondta az ezredes, a Garay épületében pedig a legutolsó levélváltás szerint is számos biztonságtechnikai feltétel nem teljesült.

A tűzoltóság a beruházó kérésére jelenleg a már használatba adott lakórészek ideiglenes engedélyeztetését végzi, de ennek kiadásához Géczi Béla szerint még rengeteg technikai elem és dokumentum, kivitelezői nyilatkozat hiányzik. Nem biztosították a tűzoltók külső felvonulási területét, bajok voltak az ajtókkal, irányfényekkel, szellőzőkkel, tűztereket határoló szigetelésekkel. A tűzoltóparancsnok ezért nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy a ház átadható állapotba kerül-e április végére, különösen azért mert a piaci, szolgáltató házi rész és a parkoló engedélyeztetése még el sem kezdődött, viszont ott is számos problémát találtak.

Az erzsébetvárosi önkormányzat szóvivője, Kádi Csaba az Indexnek azt mondta, a tűzoltóság engedélyétől függ a használatbavételi engedély kiadása, ha az utolsó akadály elhárul az önkormányzat azonnal lépni fog. Arról azonban nincsen szó, hogy a házból kilakoltatnák a lakókat.  • Vennék
  • Hírek