Ágnes
-1 °C
2 °C

Szocialista városvezető lobbizik az önkormányzatoknál egy rádióért

2004.04.22. 15:37
Havi 250 ezer forintért ajánlja fel együttműködését a saját magát "objektívnek és kiegyensúlyozottnak" nevező budapesti Gazdasági Rádió a főpolgármesteri hivatalnak és más önkormányzati tulajdonú társaságoknak, szolgáltatóknak. Ennek érdekében Bakonyi Tibor szocialista főpolgármester-helyettesnek írt levelet a rádió két vezetője. Bakonyi reménykedve a sikeres és gyümölcsöző partnerkapcsolatban, a levelet továbbküldte a kerületi polgármestereknek és az önkormányzati tulajdonú közületi cégeknek. A főpolgármester-helyettes szerint ő csak a lovagiasság szabályai szerint járt el.
"A Gazdasági Rádió néhány hónapos működése során Budapest gazdasági, szellemi életének fontos tényezőjévé vált" - kezdi Ágoston Mária értékesítési igazgató és Nagy Sándorné ügyvezető igazgató Bakonyi Tibor szocialista főpolgármester-helyettesnek szánt levelét, amelyben havi 250 ezer forintért felajánlják szolgálataikat a Fővárosi Önkormányzatnak illetve cégeinek. Bakonyi a levelet "sikeres és gyümölcsöző partnerkapcsolatok" kialakításának reményében továbbította az összes kerületnek és a közületi cégnek.

A pénz beszél

Bakonyi Tibor, az EU-integrációért felelős főpolgármester-helyettes az Index megkeresésére közölte, "a lovagiasság szabályai" szerint járt el, amikor levelet írt az összes kerületi polgármesternek és fővárosi közületi cégvezetőnek figyelmükbe ajánlva a rádió "EU-szolgáltatási csomagját". A főpolgármester-helyettes hozzátette, senkire sem akarta ráerőltetni a rádiót, és bárki más esetében így járt volna el, ha levelet küld neki (őt, mint EU-integrációs főpolgármester-helyettest kereste meg a rádió, mondta). Sőt, a főváros nem is tárgyalt arról, hogy maguk szerződést kössenek a rádióval, mert erre sem forrásuk, sem szükségük nincs, mondta Bakonyi Tibor.

Kis pénzzel az állam is
A Gazdasági Rádió vezetője egyébiránt Simkó János, aki nyárig a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Kormányzati Kommunikációs Központ vezetője volt. A rádió megalakításakor kiderült, hogy közvetetten állami cégek is vannak a tulajdonosaik között. Az ÁPV Rt. közvetetten szerzett kisebbségi tulajdont a rádió tulajdonosában, a Műsor-Hang Kft.-ben. A cégek egymásba fonódó tulajdonosi szerkezete a következőképpen néz ki. A Műsor-Hang Kft.-ben kisebbségi tulajdonosa a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Kft. Ebben rendelkezik közvetlen befolyással a Regionális Fejlesztési Holding Rt. Ez utóbbi zárt részvénytársaságban pedig az ÁPV Rt. rendelkezik közvetlen befolyással. Az rt. egyik igazgatósági tagja egyébként Erős János, az MFB Rt. vezetője.
A rádió gyakorlata nem törvénysértő, bár Ladvánszky György, az ORTT szocialista tagja első hallásra furcsának nevezte. "Még nem találkoztam ilyen esettel, hogy egy rádió közvetlenül megkeresi az önkormányzatot, bár nem eretnek dolog" - mondta. Ladvánszky szerint egy rádió akkor sérti meg a médiatörvényt, ha a műsor struktúrájába, vagy a szerkesztésébe beleszólást enged az önkormányzatnak. Tapasztalata szerint a műsorszolgáltatók általában "rafinált módon próbálják megkerülni a médiatörvényt".

Aktuális, tárgyszerű, érdekes

Nagy Sándorné, a rádió ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta, hogy egy konkrét műsorra szólóan adták ajánlatukat, amelyben az önkormányzat híreit továbbítanák a lakosoknak és a helyi vállalkozóknak. Levelükben ígéretet tesznek arra, hogy a szerződés keretében a "PR és reklámszolgáltatások formáját, mennyiségét és adásidejét a partnerrel közösen" alakítják ki, a pertner szükségletei és lehetőségei szerint. "Erről azonban még nem érdemes beszélni, mert egyelőre nem kaptunk választ", mondta Nagy Sándorné.

Úgy tudjuk, hogy egy másik fővárosi rádió hasonló szerződés-tervezetét éppen két hete utasította vissza a főpolgármesteri hivatal. A rádió marketing igazgatója az Indexnek azt mondta, a visszautasítást a hivatal azzal indokolta, hogy a fővárosi híreket egyébként is mindenki ingyenesen közli. A rádiós tapasztalata az, hogy a fővárosi rádiók gyakran árulnak tartalmat is, noha a médiatörvény szerint ez tilos nekik.