Géza
-12 °C
-4 °C

Újabb útlezárások Budapest környékén

2004.02.22. 14:53
Újabb útszakaszra terjed ki az eddig bejelentettek mellett a Budapest környéki agrártiltakozások helyszíne a jövő héten - tájékoztatta Bagi Béla, az Országos Demonstrációs Bizottság tagja vasárnap az MTI-t.
Az Országos Demonstrációs Bizottság tudomása szerint vasárnap sehol sem vonultak ki az utakra a gazdák - tájékoztatta az MTI-t az 5 fős testület egyik tagja. Sákán Antal közölte: részint számos helyen a hét végére eleve szünetet terveztek, hogy meg tudják beszélni közös dolgaikat, részint a ónos eső miatt nem vonultak ki az utakra, megértve, hogy az időjárás a közlekedést amúgy is nehezíti. Hozzátette: arról viszont nincsenek információik, hogy az erdészeti dolgozók, akik szombaton kezdték el a demonstrációt, vasárnap szüneteltetik-e megmozdulásukat.

Szolnoknál az utakon maradtak a gazdák

A bejelentéssel szemben azonban Jász-Nagykun-Szolnok megyében az országos agrárdemonstráció hetedik napján, vasárnap is az utakra vonultak a gazdák, két helyszínen 30 mezőgazdasági termelő 24 géppel foglalta el a fél útpályát - mondta el a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági osztályának illetékese az MTI érdeklődésére. Mészáros János őrnagy tájékoztatása szerint a 4-es számú főúton Surjánynál, és 31-es főúton Jászapátinál van félpályás útlezárás. A forgalmat mindkét helyszínen 4-4 rendőr irányítja - tette hozzá. A rendőrség illetékese beszámolt arról, hogy a bejelentések szerint több helyen a demonstrációt csak február 22-ig tervezték, időközben azonban február 28-ra módosították a várható befejezést.

Hétfőn folytatás

Hétfőn folytatódnakdélelőtt az egyeztetések a gazdák és a szaktárca megbízottai között. Bagi Béla szerint a témák között nem csak a tejágazat gondjainak megoldása szerepel majd, hanem az EU-kifizetések, az áfa-visszaigénylés és a piacvédelem kérdésköre is.

Bagi Béla beszámolt arról, hogy a már tudott öt főváros környéki helyszín a 6-os út Százhalombatta közeli szakaszán történő gazdademonstrációval bővül hétfőn.

A gazdák eddig a 4-es, az 5-ös, a 31-es, valamint az 51-es főutak fővároshoz közeli szakaszán, valamint a régi Fóti úton kívántak demonstrálni.

Bagi Béla szerint a hétfői gazdatiltakozások helyszínei általában megegyeznek a korábbi helyszínekkel, néhányat a Budapest környéki tiltakozások sikere érdekében esetleg feladnak.

A tiltakozó akciók 9-től 16 óráig tartanak, de Bagi Béla információja szerint a 6-os úton a főváros közelében már 7 órakor megkezdődnek.

A szervezők hétfőn országszerte, a tiltakozások különböző helyszínein 8-10 ezer emberre számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy az utakra mintegy 3.500-4.000 jármű vonul majd ki. Budapest környékén a demonstrációban elsősorban nem munkagépekkel, hanem gépkocsikkal tiltakoznak a résztvevők.

Nagygyűlés a Kossuth téren

Vasárnap délután megbeszélést tartottak az ODB tagjai, s megállapodtak abban, hogy keddtől csoportosítják át az erőket a főváros köré. Ettől kezdve a fővárosban további helyszíneken bővül ki a demonstráció. Megállapodtak abban is, hogy a hét vége felé Budapest valamelyik nagyobb főterén - feltehetően a Kossuth téren - nagygyűlést fognak tartani, ahol az addig Budapest körgyűrűin demonstráló gazdákat tájékoztatják arról, hogy a szaktárcával folytatott tárgyalás során mit értek el, s mit nem.

Korlátozzák a gyalogosforgalmat Fót környékén

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében arról tájékoztat, hogy a jövő héten hétfőtől péntekig mindennemű gyalogos forgalom elől lezárnak több útszakaszt. A PMRFK szerint a gyalogosforgalom korlátozásának oka, hogy a bejelentett félpályás útlezárással végrehajtott agrárdemonstráció, illetve a mellette haladó forgalom biztonságos közlekedése csak így biztosítható.

A tájékoztatás szerint korlátozzák a gyalogos forgalmat a 2102-es út fóti szakaszának Budapest felé vezető, a demonstrációval ellentétes pályaoldalán, hétfőtől péntekig 8 és 17 óra 30 perc között. Hasonlóképpen érinti a korlátozás a 6-os és a 4-es számú főutat hétfőn, az 51-es és a 31-es főút egyes szakaszait hétfő és péntek között, a bejelentett demonstrációk időpontjában.