Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Most tényleg távozhat Gergényi

2007.05.08. 19:10
A szeptemberi, októberi budapesti zavargások után viták kereszttűzébe került Gergényi Péter a nyáron nyugdíjba mehet. A kormányoldalon dicsérték, kitüntették, az ellenzék a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló törvény támogatását az ő távozásához köti.

Várhatóan július 1-jén távozik posztjáról Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya. Jármy Tibor, a BRFK szóvivője nem kívánta kommentálni ezt az értesülést. Azt mondta, ez nem az a hír, amit kommentálnia kellene; és amikor Gergényi tábornok úgy dönt, hogy nyugdíjba megy, akkor ezt időben kommunikálják.

Meagukat meg nem nevezik

A "magukat megnevezni nem kívánó közigazgatási vezetők" információjáról Demszky Gábor főpolgármester közölte, nincs tudomása arról, hogy Gergényi Péter a nyáron nyugdíjba vonul. Ugyancsak nem tud erről Oravecz Éva, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtófőnöke sem.

Az országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának szerdai ülésén szó lesz a rendőrség és a határőrség integrációjáról is. Kétharmados törvényről lévén szó, a módosítás csak a Fidesz támogatásával mehet át. Az ellenzék már korábban jelezte, hogy ennek feltétele Gergényi Péter távozása.

Gergényi Péterrel kedden este nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Meg nem engedett eszközök

A budapesti rendőrfőkapitány a tavaly szeptemberi, októberi budapesti zavargások után került viták kereszttűzébe. Többen azt vetették a szemére, hogy a rendőrség többször is meg nem engedett eszközökkel, túlságosan brutális módon számolt le a tüntetőkkel. A kormányfő által felkért szakmai testület megállapította, hogy a BRFK jogellenesen vett tudomásul több hónapra szóló gyülekezési bejelentést a Kossuth térre, ezután pedig nem oszlatta fel a tovább tartó, de be nem jelentett demonstrációt. "A BRFK ugyancsak jogsértő módon minősítette választási gyűléseknek a Kossuth téri tüntetéseket, majd ugyanezeket kulturális rendezvényeknek az önkormányzati választások kampánycsend időszakában."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!