Az MDF-nek kedvezett a fõvárosi koalíció

2007.06.19. 18:12
Az MDF, amely a fõvárosi gazdasági bizottságban kedden együtt szavazott a koalícióval, közgyûlési mandátumaihoz képest aránytalanul sok, kilenc felügyelõbizottsági helyet kapott a városházi cégekben. Ezt persze az MSZP és az SZDSZ szavazta meg a háromfõs fõvárosi frakcióval rendelkezõ MDF-nek. A Fidesz és a KDNP (e pártok együttesen 30 mandátummal rendelkeznek a közgyûlésben) összesen 17 helyet kaptak.

Teljessé váltak a részben vagy egészében a fõvárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok felügyelõbizottságai, az önkormányzat gazdasági bizottsága ugyanis kedden délután, jórészt kormánypárti szavazatokkal, döntött az ellenzéknek felajánlott helyek elosztásáról.

A háromfõs frakció igencsak jól járt

A testület zárt ülése után a bizottság tagjai elmondták, hogy a 18 gazdasági társaság felügyelõbizottságaiban a Fidesz 14, a KDNP három, az MDF pedig kilenc helyet kapott.

Az önkormányzat 67 fõs közgyûlésében 30 fõvel jelenlévõ Fidesz-KDNP nem elégedett az elért eredménnyel. Szerintük a közgyûlésben háromfõs MDF most is, csakúgy mint a szakbizottsági helyek elosztásánál, mandátumához képest "jóval felülreprezentáltabb" helyzetbe jutott a kormánypártiak jóvoltából.

Az MDF jobbat is el tudott volna képzelni

Csatlós Csaba (MDF) közölte, hogy az elért eredménynél jobbat is el tudtak volna képzelni. Emlékeztetett a kórházi felügyelõbizottsági helyek elosztására.

A helyek elosztásának egyik érdekessége, hogy a csatornázási mûvek zrt. felügyelõbizottságának mindkét helyét a Fidesz jelöltjei kapták. A Fidesz egyik jelöltje Zsinka László volt, aki októberig több cikluson át az önkormányzat MIÉP-es képviselõje, frakcióvezetõje volt. Bagdy Gábor (KDNP) megjegyezte, hogy a korábbi MIÉP-es felügyelõbizottsági helyek ennek az egynek a kivételével mind az MDF-hez kerültek.

A Vízmûvekbe Tarlós került be

A gazdasági bizottság döntésével, amit átruházott hatáskörben a Fõvárosi Közgyûlés nevében hozott, teljessé vált a vízmûvek felügyelõbizottságának létszáma is. Korábban a cég és a fideszes képviselõk felhívták a figyelmet arra, hogy a társaság mûködésnek törvényessége veszélybe került, mivel a felügyelõbizottság csak akkor tud megalakulni, ha minden tagját megválasztják. A vízmûnél egyébként a Fideszt Tarlós István képviseli.

A kormánypártok szavazataival a gazdasági bizottság hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat városfejlesztési zrt.-je és a Budapest Film Zrt. létrehozza a Capital Film Budapest Kulturális Kht.-t. Az új cég többek közt a filmforgatások közterület-használati engedélyeivel és egy filmalap létrehozásával is foglalkozik majd.

Az MDF együtt szavazott a kormánypártokkal

A kormánypártokkal együtt szavazó MDF-es politikus voksával, ugyancsak átruházott hatáskörben elfogadta a bizottság a gazdasági társaságok alapító okiratának módosítását. Bagdy Gábor felvetésére a bizottság megerõsítette azt a hét évvel korábbi döntését, hogy a gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelõbizottsági üléseinek napirendjérõl tájékoztatást kérnek.

A testület tagjai Hagyó Miklós (MSZP) fõpolgármester-helyettes megválasztása óta nem kapták meg ezt a tájékoztatást, ami szerintük elengedhetetlen a színvonalas képviselõi munkához.  • Tippek
  • Árfolyam