Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Jászberényi főpolgármester-helyettese lesz Budapestnek

2006.10.20. 16:07
Az MSZP döntő győzelmet aratott az SZDSZ-szel folytatott fővárosi koalíciós alkudozásban. A hatáskörök négyötödét a szocialisták szerezték meg a Városházán, most viszont Demszky Gábor szemezget az MSZP-s jelöltek között. Hagyó Miklós megfelel a főpolgármesternek, aki saját pártjából Ikvai-Szabó Imrét nevezné ki helyettesének.

Már idén májusban felvetődött Hagyó Miklós neve, most úgy tűnik, ő lesz Demszky Gábor egyik szocialista helyettese Budapesten. A másik helyettes, akiről biztosan tudni lehet: Ikvai-Szabó Imre, aki az SZDSZ színeiben politizál, az előző ciklus végén volt már főpolgármester-helyettes, az utóbbi hetekben pedig a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetőjeként tevékenykedik.

Demszky Gábor reggel a tv2 műsorában elmondta, hogy két helyettesének a személye már biztos, így a három (talán négy) főpolgármester-helyettes közül immár bizonyos, hogy az egyik az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre lesz, a másik biztos név pedig Hagyó Miklósé.

A Városházán (Demszky környezetéből) az Indexnek is megerősítették a neveket, és megtudtuk, hogy a szocialista Hagyó a városüzemeltetésért felelős helyettes lesz. Hagyó ezzel Vajda Pál korábbi MSZP-s városvezető munkakörét veszi át.

Három szocialistából egy tetszett Demszkynek

Azt is megtudtuk, hogy Demszky csütörtökön az MSZP három aspiránsával is személyesen elbeszélgetett a főpolgármester-helyettesi poszt esetleges betöltéséről. Közülük pénteken viszont csak Hagyót nevezte meg biztos befutóként. Ez információink szerint azt jelenti, hogy a másik két jelölt nem nyerte el teljes mértékben Demszky tetszését.

Ikvai-Szabó Imre az Index információi szerint folytatja nagyjából eddigi munkáját, és a városfejlesztésért felel, és talán a szociális ügyekkel is foglalkozik majd. A kulturális területből egy rész szintén Ikvai-Szabóhoz kerül majd, ez pedig a kulturális gazdaság reszortja.

E részkompetencia a közterületi rendezvényeket, a nagyobb kulturális akciókat, a nagyobb tömegeket érintő rendezvényeket foglalná magában, és az SZDSZ-nek erre már megvan az embere, Bojár Iván András művészettörténész, építészetkritikus személyében.

Koalíciós egyeztetés: győzött az MSZP

A városházi koalíciós tárgyalások egyébként hetek óta húzódnak, elsősorban azon vitatkozik az MSZP és az SZDSZ, hogy hány helyettese legyen Demszkynek. A szocialisták három saját emberüket ültetnék Demszky mellé, a szabad demokraták viszont csak két szocialistát hagynának meg. Abban nincs viszont vita, hogy az egyetlen szabad demokrata helyettes Ikvai-Szabó lesz.

A szocialisták - információink szerint - nagy győzelmet arattak az egyezkedéseken: az összes hatáskörnek a négyötödét szerezték meg az SZDSZ-szel folytatott alkudozásban, így marad náluk a városüzemeltetés, a kultúra jelentős része, a nemzetközi és EU-ügyek intézése, továbbá megszerezték az egészségügyet, ami korábban a Szabad Demokraták Szövetségének felügyelete alá tartozott.

Hagyó Miklós pályája

Hagyó Miklós, a Magyar Narancs által csak Puch László szocialista pártpénztárnok "jobbkezének" nevezett politikus Jászberényben született 1967-ben. Különböző élelmiszeripari végzettségeket szerzett, majd a Wirtass nevű kft. tulajdonosa lett.

Hagyó 1998 óta tagja az MSZP-nek, és ott a XII. kerületi szervezet elnöki posztjáig jutott, de ő a karítatív tagozat vezetője is a pártban. 2002-től parlamenti képviselő lett országos listán. 2006-ban kicsit közelebb került a választókhoz: már a budapesti listáról bekerült az Országgyűlésbe.