Cecília
4 °C
6 °C

Nem dózerolták el a ligeti hajléktalanokat

2006.01.12. 19:47
Szétkergették volna a tél közepén a Robinsonként élő hajléktalanokat. A rombolás elmaradt, a résztvevők egymásra mutogatnak, így egyelőre nem tudni, ki rendelte el az értelmetlennek tűnő akciót. Ahogy az is kérdéses, mi legyen az illegális telepeken élőkkel.
"Elnézést a rendetlenségért, de ma nem takarítottunk, ha úgyis eldózerolják a házunkat" - szabadkozott a háziasszony, alaptalanul, hiszen nagyobb tisztaság volt, mint például nálam. A háziasszonyok esetében szokásos párbeszéd azért érdemel figyelmet, mert a helyszín egy Népligetben épített kalyiba volt, ahol a háziasszony három másik férfival lakott, hónapok óta.

A Népligetben néhány éve jelentek meg azok az illegálisan felhúzott, deszkából, nejlonból, gerendákból épített házak, amelyek összesen 8-10 hajléktalannak adnak otthont. A hatóságok tél közepén elégelték meg a helyzetet, és január 12-ére rendelték el a telep felszámolását.

Akció helyett

#alt# A Menhely alapítvány tájékoztatása alapján a helyszínre érkezve nyugodt tevékenykedést figyeltem meg a különböző stílusú építmények környékén: mentőautók és teherautók körül egyenruhások és civilek sétálgattak, telefonáltak a reggeli fagyban.

Az akció előtti csendet felhasználva körülsétáltam a területen, felderítve, hogy a két, már háznak nevezhető, ablakos, kutyaólas épület mellett kevésbé rendezett részek is vannak. Az első pillantásra szemétlerakónak tűnő szegleten a 17 éve a szabad ég alatt lakó Erzsi néni él, egy szomszédos bokros nejlonja alatt pedig, mint később állították, "szipusok laknak", akik azonban nem voltak otthon.

A kiindulópontra visszaérve meglepve tapasztaltam, hogy a bontásra kiszálló egységek felszívódtak, a házak pedig maradtak a helyükön. Még sikerült elcsípnem az egyik fehér kabátos, farmeres munkást, akiről azonban kiderült, hogy a nagyobbik ház lakója.

Megoldás helyett

#alt# "Április huszadikáig kaptunk haladékot, így most szerencsére nem kerültünk az utcára" - mondta Imre, aki egyébként kőműves, és nyaranta építkezéseken dolgozik. A házat élettársával, továbbá a néha vele dolgozó Lászlóval és az idősebb Jánossal osztja meg.

A belső szobában, az ágyon fekve lencsekonzervet kanalazó Jánosról belépésem után kiderült, hogy közülük ő költözött be először a házba. A két éve épült viskót 36 ezer forintért vette építőjétől közel egy éve. Később, amikor ideiglenesen menedékszállásra vonult, a rejtélyes építő visszaköltözött, és így aztán mégegyszer eladhatta, ezúttal Lászlónak, 10 ezerért és egy 20 ezer forintot érő kerékpárért, mesélték.

A ház megért ennyit, állították, van ugyanis fűtés, nem úgy, mint a szemben lakó Józsiéknál, ahol a száradó ruhákból úgy következtettem, tegnap nagymosás volt.

A ház lakói egyébként nem tűntek különösebben zaklatottnak a közelmúlt viharai miatt, és Imre apatikusan mesélte azt is, hogy a ligetet kezelő Főkert egyik üzemvezetője ma munkát ajánlott neki. Mindnyájan azt tervezik hogy ha tehetik, munkába állnak, hogy albérletbe költözhessenek. "35 ezer forint rokkantnyugdíjam van - magyarázta Imre - ami elég a vásárlásra, de albérletet már nem tudok fizetni belőle".

Imre élettársa elmondta, magukkal vinnék "az öreget" is, akiről amúgy is ők gondoskodnak. Igaz "ő is beletáplálja a nyugdíját", de az asszony főz rá. Számos, részben tragikus, részben romantikus részletet tudtam meg a város robinsonjairól, a szerencsés menekülés után leginkább mégis az érdekelt, a közösség hogyan kerülhette el a kilakoltatást.

A lakók a vöröskeresztes "Gizike nénihez" irányítottak, akit a szervezet Bihari utcai telephelyén értünk utol.

Senki sem felelős

#alt# Teixler Gizella, az intézmény vezetője elmondta, ő érte el a helyszínen, hogy ne induljanak be a munkagépek. "Nem az a megoldás, hogy leromboljuk ezeket a házakat" - vélte a Vöröskereszt koordinátora, így a helyszínen tárgyalva a Közterület-felügyelet és a Főkert Rt. munkatársaival továbbá a rendőrökkel, sikerült kialkudnia az április határidőt.

A nyomozás idegőrlő szakasza akkor kezdődött, mikor megpróbáltam megtudni, a felsoroltak közül ki rendelte el a tél közepére időzített akciót.

A Főkert Rt. parkfenntartási főmérnöke, Nagy Dénes szerint ők csak a gépjárműveket adták, hiszen "a parkból minden szemetet mi szállítunk el". A mérnök egy a Főpolgármesteri hivatalból érkezett levélre hivatkozott, amely arról tájékoztatja a Főkertet, hogy a X. kerületi rendőrkapitányságon Nagy Attila fogja koordinálni a park megtisztítását.

Nagy Attilát nem sikerült elérnem, viszont több órát töltöttem a kapitányság vonalain lógva, míg kicsikartam az alábbi nyilatkozatot: Az akciót nem a rendőrség szervezte. A rendőrök az ilyenkor szokásos módon azért lettek volna jelen, hogy biztosítsák a Fővárosi közterület-felügyelet és a Főkert Rt. helyszínen dolgozó embereit. Miután azonban a Vöröskereszt segítségével megegyezés született, a Főkert Rt. a munkálatok biztosításához szükséges rendőri erőt nem igényelte.

Ugyanakkor nem kaptam választ arra, hogy ha biztosításról volt csupán szó, hogyan kerülhetett koordinátori szerepbe a rendőrség, és ezzel mennyiben lépték túl hatáskörüket.

Sikertelenül próbálkoztam a Főpolgármesteri hivatalban is, míg végül kicsúszva a hivatali időből, már csak az üzenetrögzítőtől lehetett volna érdeklődni: kik és miért tartották jónak az erő alkalmazásával, tél közepén megoldani a kőbányai hajléktalanproblémát.

Teixler Gizella mindenesetre elmondta, nem a kilakoltatás a megoldás, hiszen így állandósítjuk vagy súlyosbítjuk a hajléktalanok problémáit. A szervezetek évek óta foglalkoznak a Népliget hajléktalanjaival, és állítják, a sikeres módszer a személyre szabott, fokozatos beilleszkedési program lehet.

A szervezet munkatársa azonban nem volt idealista. Néhányan véleménye szerint ugyanis nem csak kényszerből élnek a társadalom peremén, hanem alacsony szociális alkalmazkodóképességük miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?