Auguszta
-3 °C
2 °C

Még kétséges a XIII. kerületi hajléktalanok sorsa

2004.11.12. 15:34
Nem bontották le pénteken a XIII. kerületi hajléktalanok illegális, átmeneti lakóhelyeit. A helyi szociális munkások szerint azért, mert ők a sajtó segítségével még idejében félreverték a harangot, az önkormányzat szerint azért, mert nem is határoztak az utcán élők kiköltöztetéséről. Ugyanakkor a közterület-fenntartóknak még mindig feladata, hogy rendben tartsák a köztereket, így a hajléktalanok helyzete még mindig nem tisztázott.
Cáfolja a XIII. kerületi önkormányzat, hogy határozatot hozott volna a közterületen sátorozó hajléktalanok kitelepítésére, mondta az Indexnek Udrea Magdolna, a kerület szociális osztályának vezetője.

Mint arról az Index is hírt adott, a kerület szociális munkásai a Humanista Mozgalom segítségével közleményben tudatták csütörtökön, hogy "a XIII. kerületi önkormányzat a közterületen élő hajléktalanokat a csekély lakhatási lehetőségüktől meg kívánja fosztani, mindössze egy nap felkészülési időt hagyva nekik". A hajléktalankok felszámolása pénteken történt volna. A szociális munkások egyike, Huszár Marietta az Indexnek pénteken elmondta, az önkormányzat végül a nyilvánosság nyomására elállt a kerület több pontján megtalálható sátrak és kunyhók felszámolásától. Értesülése szerint az önkormányzat cáfolja, hogy egyáltalán ilyesmire készültek volna, miközben a szociális munkások jegyzőkönyvrészletekkel és címlistákkal tudják igazolni, hogy valóban tervezték a kunyhók és fóliasátrak felszámolását.

Kisebb életközösségek

A szociális osztály vezetője elmondta, lakossági bejelentések érkeztek hozzájuk, hogy a XIII. kerület bizonyos területein (többek közt a Duna-parton, az Árpád híd tövében, a Bessenyei játszótéren, Angyalföld néhány elhanyagoltabb telkén, a Rákos-patak partján) hajléktalanok táboroznak, és a lakók féltik őket a téli hidegtől. Arról is értesültek, mondta, hogy a közterület-fenntartók rendszeresen kijárnak a kunyhókhoz, és megbüntetik a hajléktalanokat az illegális területfoglalásért.

Nem igazi sátrakról, hanem fóliákból, fákból összetákolt kunyhókról van szó, mondta az osztályvezető, aki maga is járt a helyszínen. Némelyikben még kályha is van. Nem telepeket kell elképzelni, hanem kisebb életközösségeket, mondta.

Nem akarták felszámolni a házakat

Senki nem döntött úgy, hogy a hajléktalanokat ki kell lakoltatni, sem náluk, sem az önkormányzat más osztályán, mondta Udrea Magdolna. A kerületnek komoly hajléktalan-programja van, amelyeket évente felülvizsgálnak; erre a célra létrehoztak egy munkacsoportot is, amelyben részt vesz a rendőrség, a közterület-felügyelet és a szociális munkások is. Legutóbb abban állapodtak meg, hogy együtt felkeresik a hajléktalanok ideiglenes szállásait, és "alternatívákat javasolnak nekik", innen származik a szociális munkások által említett címlista is. Udrea Magdolna elmondta, többek közt szállást és étkezést biztosító munkalehetőségeket kínáltak nekik, és próbálták rábírni őket, hogy intézményekben szálljanak meg, ne a szabadban. Szórólapokat hagytak ott, amelyeken tudatták velük, hova fordulhatnak.

"Azt már nem tudjuk elfogadni, hogy nem éltek a felkínált lehetőségekkel" - fogalmazott a szociális osztály vezetője. Elmondta, a hajléktalanok nem akartak elmenni Budapestről, pedig a fővároshoz közel eső szállást és munkalehetőséget ajánlottak nekik.

A közterület-fenntartóknak is van feladata

Arra a kérdésre, hogy végül is el kell-e hagynia a hajléktalanoknak átmeneti lakhelyeiket vagy sem, a szociális osztály vezetője nem tudott érdemben válaszolni, mert "csak annyi biztos, hogy erőszakkal nem fogják elhurcolni őket". Hozzátette: "Ugyanakkor a közterület-fenntartóknak is van egy feladata."